5 sekrete për të rritur “fëmijë të mirë”, nga psikologë të Harvardit për të gjitha nënat

Në këtë epokë të teknologjisë, gjejmë se rritja e fëmijëve është pak më ndryshe nga ato kohë para kompjuterave, internetit. Fëmijët luanin jashtë me top në një fushë dhe jo për të kapur Pokemonin në një ekran. Ne po rritim fëmijët shumë ndryshe tani sesa kemi bërë njëzet ose tridhjetë vjet më parë. Fëmijëve e lindur në këtë kohë u jepen pajisje për t’i zbavitur ato.
Këtu janë 5 sekrete për të rritur një fëmijë të mirë, sipas psikologëve të Harvardit:
1. Kaloni kohë me fëmijët tuaj.
Është një sugjerim i thjeshtë. Por ne jetojmë përmes teknologjisë, punës dhe nuk janë vetëm mediat sociale – lajmet, emailet, tekstet, që tensionojnë marrëdhëniet tona. Zgjidhja më e lehtë është t’i jepni fëmijës një lodër ose një tastierë Xbox për t’i mbajtur ata të zënë. Shpenzimi i kohës me fëmijët tuaj do të thotë të lini gjithçka për to, duke lexuar një libër, duke luajtur me top, ose edhe duke ecur. Ata do të harrojnë ato që i keni blerë, ata vetëm duan të kalojnë kohë sa më shumë me prindërit e tyre.
2. Bisedoni me zë të me fëmijët tuaj.
Lejoni që fëmija juaj të ndiheni rehat për të ardhur dhe për të folur me ju. Fëmija juaj duhet të dëgjojë se ai / ajo është prioritet i lartë në jetën tuaj. Nuk mjafton t’i tregosh ato duke u dhënë atyre gjëra, duke i mbajtur ata të sigurt, ose duke i ushqyer ato. Fëmijët kërkojnë njohje nëpërmjet fjalëve. Fjalët janë të rëndësishme. Ftojini ata të ulen dhe të tregojnë historitë e tyre rreth shkollës, detyrave të shtëpisë, miqve e kështu me radhë.
3. Tregojini fëmijës tuaj se si të zgjidhin problemet pa u fiksuar për rezultatin.
Një nga dhuratat më të mëdha që ju mund t’i jepni fëmijës tuaj është aftësia për të analizuar dhe zgjidhur problemet. Besoni fëmijën tuaj që të vendosë për vete atë që dëshiron. Ju nuk mund të zgjidhni çështjet e tyre gjatë gjithë kohës. Arritja është e rëndësishme dhe, duke u lejuar atyre të përcaktojnë se çfarë duan, ju i dhuroni ata vetëdijen. Është e vështirë të tërhiqesh si prind dhe ta shikosh fëmijën të bëjë një gabim. Por, është pjesë e të mësuarit dhe gabimi. A po i shtyjmë fëmijët tanë të përqendrohen vetëm në sukses? Presioni i arritjeve mund të ketë një numër rezultatesh negative, thotë Weissbourd. Kjo i bën fëmijët më pak të lumtur.
4. Tregojini mirënjohjen tuaj të fëmijëve.
Studimet tregojnë se njerëzit që angazhohen të shprehin mirënjohjen kanë më shumë gjasa të jenë të dobishme, bujarë, të dhembshur, falënderuese dhe gjithashtu kanë më shumë gjasa të jenë të lumtur dhe të shëndetshëm. Prindërit duhet t’ia shprehin sa mirënjohës janë për arritjet e tyre. Si prindër, duhet të mësojmë fëmijët tanë të jenë të ndjeshëm dhe të dhembshur ndaj të tjerëve. Fëmijët mësojnë me shembull. Jini mirënjohës për veprimet e vogla që kryejnë që nuk kanë të bëjnë me shkollën ose punën. Mbajini nga paragjykimet, të fanatizmat dhe dallimeve. Gjithçka fillon në shtëpi.
5. Mësoji fëmijës të shohin përtej kornizës.
Lëreni fëmijën tuaj të përjetojë botën nëpërmjet dhembshurisë tuaj. Studiuesit thonë se “pothuajse të gjithë fëmijët ndjejnë dhe kujdesen për një rreth të vogël familjesh dhe miqsh.” Mësoji fëmijës tuaj të jetë një dëgjues i mirë, të ndërveprojë pa përdorimin e teknologjisë, të jetë i dhimbshëm, të mos gjykojë njerëzit nga feja apo kombësia. T’i tregoni fëmijës tuaj kulturat të ndryshme, ndihmon që ai të bëhet njeri më i dashur dhe i lumtur.

Burimi: powerofpositivity

©gatuajshendetshem/a.c./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *