8 zakonet të Rrezikshme për trurin që duhet t’i ndaloni menjëherë

8 Zakonet të Rrezikshme për trurin që duhet t’i ndaloni menjëherë

Truri është përgjegjës për funksionet vitale të jetës, kështu që mbajtja e tij e shëndetshme dhe funksionimi në nivelin optimal është një domosdoshmëri. Më poshtë keni 8 zakone të cilat ndikojnë negativisht në trurin dhe ju duhet të ndaloni t’i bëni ato menjëherë.

1.MERZITJA
Neuroplasticiteti është aftësia e trurit për të menduar ndryshe, për të mbajtur kujtime dhe për të krijuar lidhje të reja. Mungesa e stimulimit intelektual çon në një rënie në efektivitetin e trurit, ashtu si me çdo organ tjetër.

2. LENIA E MENGJESIT
Duke qenë se mëngjesi është ushqimi më i rëndësishëm i ditës, duke kaluar ditën pa të i shkakton metabolizmin të ngadalësohet dhe truri të mbyllë disa nga funksionet e tij.
Sipas një studimi japonez, njerëzit që tentojnë të kalojnë mëngjesin në baza të rregullta janë me 36% më shumë rrezikun e vuajtjes së hemoragjës së trurit. Nga ana tjetër, funksioni i trurit përmirësohet ndjeshëm nëse ushqehet siç duhet çdo mëngjes.

3. PUNA KUR JE E SEMURE
Kur kalon një sëmundje, trupi dhe sistemi imunitar po punojnë shumë për të luftuar infeksionin. Puna me sëmundje zgjat gjatësinë dhe rrit ndjeshmërinë ndaj çështjeve të mëvonshme, duke ndikuar gjithashtu në funksionin e trurit.

4. E PËRGATITUR
Mbi-ngrënia shkakton peshë të tepërt, dhe shpesh edhe trashje. Ne shpesh hamë ushqime të cilat janë të varfra në lëndë ushqyese, gjë që na shkakton që të mbizotëron dhe të ndihemi të uritur gjatë gjithë kohës. Ushqimet e dobëta ushqyese pakësojnë performancën e trurit dhe mund të çojnë në kushte të lidhura me trurin, si çmenduria dhe vëllimi i ulët i trurit.

5. MUNGESA E GJUMIT
Marrja e gjumit të rregullt dhe cilësor është me rëndësi të madhe për shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë shëndetin e trurit. Ndërsa gjumi, truri kryen dy aktivitete të rëndësishme: ruajtjen e kujtimeve dhe eliminimin e toksinave. Privimi i gjumit çon në akumulimin e pllakave, ndryshimet në kujtesë dhe rritjen e rrezikut të sëmundjes neurodegjenerative.

6.DUHANI
Studimi thote se pirja e duhanit të cigareve vetëm shkaktoi dëmtime të qëndrueshmërisë neurone dhe membranave qelizore në mesnatë dhe në membranat qelizore të vermit cerebellar. Këto rajone të trurit janë të përfshirë në funksione motorike gjobë dhe bruto dhe ekuilibrin dhe koordinimin. ”
Për fat të mirë, trupi është i qëndrueshëm dhe një pjesë e rëndësishme e dëmit të shkaktuar nga pirja e duhanit mund të kthehet në një periudhë të caktuar kohe.

7. SHEQERI
Sasia e lartë e sheqerit është e dëmshme për çdo qelizë, inde dhe organ në trup, duke përfshirë sistemin nervor qendror. Është treguar shkencërisht se ekziston një lidhje e fortë midis marrjes së tepërt të sheqerit dhe sëmundjes së Alzheimerit.

8. AJRI I PASTER
Është vertetur se ndotja e ajrit shkakton dëmtime njohëse dhe tkurrje të trurit, ndër të tjera. Çdo gjë që marrim frymë dhe thithim përmes lëkurës, përfundimisht arrin qarkullimin e gjakut dhe ndikon në çdo organ të vetëm, duke përfshirë edhe trurin.

Sipas studiuesve, ndotja e ajrit është e lidhur me zhvillimin dhe përkeqësimin e sëmundjes së Alzheimerit, sëmundjes së Parkinsonit dhe sëmundjeve të tjera neurodegjenerative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *