Çfarë është menopauza dhe në cilën moshë fillon zakonisht?Simptomat e para

Çfarë është menopauza dhe në cilën moshë fillon zakonisht?

Menopauza është një pjesë e natyrshme e plakjes, e cila zakonisht ndodh kur një grua është midis moshës 45 dhe 55 vjeç.

Në Mbretërinë e Bashkuar, mosha mesatare e një gruaje për të kaluar menopauzën është 51 vjeç.Ndodh kur nivelet e estrogjenit në trup fillojnë të bien.

Gjatë kësaj kohe, periudhat bëhen më të rralla ose mund të ndalen papritmas, dhe pas menopauzës, gratë nuk do të jenë në gjendje të mbeten shtatzënë në mënyrë natyrale.

Rreth një në 100 gra përjetojnë menopauzë para moshës 40 vjeç, dhe kjo njihet si pamjaftueshmëria e parakohshme e vezoreve ose menopauza e parakohshme.

Cilat janë simptomat?Simptomat e menopauzës mund të fillojnë muaj ose vite përpara se të ndalojnë periodat dhe mund të zgjasin deri në katër vjet ose më gjatë pas periodave tuaja të fundit.

Simptomat përfshijnë:

Flukset e nxehta

Ndryshime ose perioda të parregullta

Vështirësi në gjumë

Ankthi dhe humbja e besimit

Humor i ulët, nervozizëm dhe depresion

Djersitje natën

Libido e reduktuar (ngacmimi seksual)

Probleme me përqendrimin ose kujtesën

Shtim në peshë

Kontrolli i fshikëzës

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *