Hepatiti “i ri” tek femijet mberrin ne Itali, pediatrja italiane: Kujdes nga keto dy simptoma

Pas alarmit të ngritur në Britaninë e Madhe për hepatitin akut që prek fëmijët, vëmendja po rritet edhe në Itali. Janë 4 raste të zbuluara dhe rrjeti ndërmjet departamenteve spitalore është aktivizuar për zbulimin në kohë të të tjerëve.

Fëmijët, të gjithë nën moshën 10 vjeç, janë në rrezik të pasojave të rënda dhe dy raste kërkojnë transplantim të mëlçisë. Karakteristikat e kësaj forme të veçantë të hepatitit akut tek fëmijët përkojnë me ato të zbuluara në Britaninë e Madhe, ku numri i fëmijëve është rritur në 74. Rastet, edhe në Itali, mund t’i atribuohen një origjinë virale, për shembull nga Covid-19. . Kjo mund të kontribuojë në praninë e hepatitit akut dhe hetimet janë duke u zhvilluar për të kuptuar se sa e saktë është kjo hipotezë. Në çdo rast, është e qartë se vaksina nuk ka të bëjë me të, në fakt asnjë nga fëmijët e shtruar në spital nuk e kishte marrë ende vaksinën kundër COVID.

Nga lajmet e para për hepatitin akut te fëmijët, siç raporton Gazeta Republika, nuk mungonte frika se ky lajm mund të arrinte edhe në Itali. Përfundimisht ndodhi dhe të paktën 4 fëmijë u shtruan në spital me karakteristikat specifike të kësaj forme hepatiti. Alarmi ra në nivel ndërkombëtar dhe u bë i mundur zbulimi në kohë i rasteve, në këtë mënyrë edhe dy rastet më të rënda italiane, ata që kanë nevojë për transplant, kanë shanse më të mira për t’u kuruar raporton shqiptari.net.

Forma e hepatitit është mjaft agresive dhe dyshimi i analizave të para është se është i natyrës virale. Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar ka folur për një shpërthim të vërtetë i cili deri më sot ka 74 pozitive. Problemi, megjithatë, është se ne ende nuk jemi në gjendje të themi se cila është origjina. Infeksionet gjithashtu mund të lidhen me adenoviruset, por ka hipoteza të shumta.

Sëmundjet e mëlçisë mund të kene lidhje me viruset, por ekspertët tani janë në kërkim të rasteve ngjites, domethënë incidencës aktuale dhe të kaluar, për të provuar të kuptojnë se sa është numri real i rasteve. Koronavirusi nuk duket i besueshëm, sepse është shumë i përhapur për të mos paraqitur raste të tjera të hepatitit me këto karakteristika. Por është ende herët për të dhënë një përgjigje adekuate.

Doktoresha Annamaria Staiano në një intervistë per gazeten il messaggero tregon.

“Duket se është një hepatit i ri edhe nëse karakterizimi klinik i fenomenit është ende në vazhdim, shfaqet si një problem gastroenterologjik me dhimbje barku, diarre, të vjella dhe pa temperaturë dhe dallohet nga format e tjera për nga kohëzgjatja. “Hepatiti shkon përtej dy javësh. Në format më të rënda atëherë ka verdhëzën, ose ngjyrën e verdhë të lëkurës dhe të bardhës së syve. Nëse simptomat zgjasin më shumë se një javë, prindërit duhet ta kontrollojnë fëmijën nga pediatri. Megjithatë, në rast të verdhëzës, duhet ta çojnë menjëherë në urgjencë. Është gjithashtu e rëndësishme të vëzhgoni pamjen e përgjithshme, domethënë nëse përveç simptomave ka një dobësi të theksuar”.

/Portali shqiptari/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *