Ja cduhet te besh nese infektohesh me linë e majmunit

Personat që bien në kontakt me rastet e lisë së majmunëve duhet të izolohen për tre javë dhe të shmangin fëmijët, kanë këshilluar ekspertët e shëndetit.

Aktualisht janë 20 raste të konfirmuara në Mbretërinë e Bashkuar dhe ne te gjithe evropen Itali Greqi Spanje Gjermani.

Udhëzimi i ri nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) u ka kërkuar atyre që kanë pasur ‘kontakt të drejtpërdrejtë të pambrojtur ose kontakt mjedisor me rrezik të lartë’ të izolohen.

Kjo do të përfshijë mungesën e udhëtimit, sigurimin e detajeve për gjurmimin e kontakteve dhe shmangien e kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëz të imunosupresionuar, gratë shtatzëna dhe fëmijët nën 12 vjeç.

Dr Susan Hopkins, këshilltare kryesore mjekësore për UKHSA, këtë fundjavë paralajmëroi se lija e majmunëve po përhapet përmes transmetimit në komunitet.

Duke folur për BBC , ajo tha: “Ne po zbulojmë më shumë raste në baza ditore dhe do të doja të falënderoja të gjithë ata njerëz që po vijnë përpara për testim në klinikat e shëndetit seksual, tek mjekët e përgjithshëm dhe departamenti i urgjencës”. Mbretëria e Bashkuar pret të shohë më shumë raste në “bazë ditore”, shtoi Dr Hopkins.

Lija e majmunëve është parë rrallë jashtë Afrikës, por është konfirmuar në MB, SHBA, Kanada, Spanjë, Itali dhe etj, javët e fundit.
Austria, Izraeli dhe Zvicra u bënë vendet më të fundit që regjistruan rastet e tyre të para gjatë fundjavës.

Një karantinë e detyrueshme është vënë në zbatim në Belgjikë, ku edhe periudha e izolimit është 21 ditë.

UKHSA ka këshilluar që njerëzve në rrezik të lartë të kapjes së lisë së majmunit duhet t’u ofrohet një vaksinë kundër lisë.

“Transmetimi i komunitetit është kryesisht i përqendruar në zonat urbane dhe ne po e shohim kryesisht tek individët që vetë-identifikohen si homoseksualë ose biseksualë”

Simptomat fillestare përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje të muskujve, dhimbje shpine, ënjtje të nyjeve limfatike, të dridhura dhe rraskapitje .

Një skuqje mund të zhvillohet gjithashtu, zakonisht duke filluar në fytyrë përpara se të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Ai përfundimisht formon një zgjebe e cila bie.

Ja cilat janë shenjat e para dhe simptomat e lijës së majmunëve video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *