Ky eshte qyteti i pare ne bote qe ndaloi qe femijet te kene celulare. Ja rezultati

Pasi celulari eshte shume i demshem per femijet vjen per here te pare qyteti i pare ne bote pa celulare.

Ngjarja ka ndodhur ne qytetin e Greystones ne Irland. Shifrat tregojne se 20% e tre-vjeçarëve kanë një smartphone.

Kjo përqindje rritet në 55%, nga mosha tetë deri në 11 vjeç.

Së pari, banorët e qytetit bregdetar në Irlandë vendosën se nuk donin që fëmijët e tyre t’i kalonin vitet e tyre më krijuese të ngjitur në një ekran celular. Prandaj nënat e qytetit u mobilizuan menjëherë. Ata bashkuan forcat dhe arritën në përfundimin se janë dakord që fëmijët e tyre të mos kenë smartphonë derisa të kalojnë pragun e shkollës së mesme.

Kështu, të tetë shkollat ​​fillore në qytetin irlandez, që ndodhet 24 kilometra në jug të Dublinit, u kërkuan nxënësve të mos merrnin pajisje elektronike me vete. Në të njëjtën kohë, shoqatat e prindërve dhe kujdestarëve të shkollës i morën gjërat në duart e tyre duke rënë dakord të ndalonin telefonat celularë në shkolla për të vegjlit dhe fëmijët e shkollave fillore.

“Është një qasje revolucionare që ndoshta do të mirëpritet nga prindërit edhe në Britani”, komenton botimi përkatës.

Një sondazh i Vodafone i botuar këtë javë zbuloi se për disa prindër, vendimi se kur t’i blinin fëmijës së tyre celularin e parë ishte po aq e vështirë sa të zgjidhnin se në cilën shkollë do t’i dërgonin.

Korrikun e kaluar, agjencia arsimore, shkencore dhe kulturore e Kombeve të Bashkuara UNESCO u kërkoi shkollave në mbarë botën të ndalonin telefonat celularë në të gjitha klasat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *