Lajm i mire/ Shkencëtarët amerikan japin lajmin e madh, zbulojne ‘pikën e dobët’ të koronavirusit

  Një lajm i mirë ka ardhur nga shkencëtarët e Universitetit të Teksasit, të cilët kanë zbuluar “pikën e dobët” të koronavirusit.

  Portali Science Daily raporton se ekspertët testuan një agjent terapeutik kundër coronavirusit dhe zbuluan se 3CLpro (C30 endopeptidaza) është një enzimë thelbësore në zhvillimin e virusit SARS-CoV-2.

  Proteazat e coronavirus 3CL janë objektiva të fortë terapeutik pasi ato luajnë një rol jetësor në replikimin e coronavirusit.

  Me rastin e përdorimit të inhibitorëve të gjetur të kësaj proteazë në minj laboratorë, rezultoi se ky preparat ndalon përsëritjen e virusit.

  Sipas shkencëtarëve, një ndikim i tillë në “pikën e dobët” të virusit bën të mundur bllokimin e riprodhimit jo vetëm të MERS, por edhe të virusit korona MERS-CoV dhe SARS-CoV-2.

  Si hap tjetër, ekspertët theksojnë nevojën për të testuar efektivitetin e ilaçit te njerëzit.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *