Moti: del parashikimi për stinen e Verës, të rejat për korrikun dhe gushtin shqetesojne ekspertet, ja cfare u zbulua

Parashikimet sezonale te motit për verën e ardhshme nga Qendra Evropiane kane nisur me një skenar mjaft interesant, i cili në të njëjtën kohë shqetëson ekspertët. Parashikimet e fundit, sidomos për korrikun dhe gushtin, paralajmërojnë një sezon paksa më ndryshe se zakonisht percjell shqiptari.net, vërtet shumë i nxehtë, por a do të jetë vërtet kështu?

Për të qenë në gjendje të parashikojme motin për verën e ardhshme, duhet të mbështetemi në të ashtuquajturat parashikime afatgjata të klimës: një përpjekje për të parashikuar, shumë më herët, tendencën e motit në shkallë të gjerë të zonës.
Dikur padyshim jo të besueshme dhe thjesht një objekt studimi dhe interesi për kureshtarët, projeksionet sezonale tani janë bërë një mjet i vlefshëm për prognozën shkencore, me një kontribut vendimtar në vlerësimin afatgjatë të klimës. Në Evropë, lider në këtë sektor është Qendra Evropiane për Parashikimet Afatmesme Meteorologjike, ECMWF, në Reading (MB).

Epo, përparimet sezonale po konfirmojnë frikën e ekspertëve: e para ka të bëjë me temperaturat, të cilat pritet gjerësisht të jenë mbi mesataren (deri në + 2/3 ° C) tashmë në fillim të qershorit në një pjesë të madhe të Evropës, duke përfshirë vendin tone. Megjithatë, vëmendja jonë është e përqendruar në muajt në vijim të korrikut dhe gushtit; Duke analizuar hartën e mëposhtme, anomalia termike praktikisht në të gjithë Evropën Qendrore dhe Jugore, bie në sy, ndoshta për shkak të një ndërhyrjeje më të madhe të anticiklonit famëkeq afrikan.

Deri pak vite më parë, presioni më i ulët i lartë në Azores (me origjinë oqeanike) diktonte ligjin në Kontinentin e Vjetër. Kohët e fundit, megjithatë, ne kemi qenë dëshmitarë të një ndërhyrjeje gjithnjë e më të madhe të masave ajrore nga Afrika e Veriut, përgjegjëse për valët më të forta dhe më të vazhdueshme të të nxehtit edhe në vendin tone transmeton Portali shqiptari.

Ky është pra një shqetësim i parë për fillimin e verës, për më tepër në përputhje me vitet e fundit, gjatë të cilave problemi i ndryshimeve klimatike po bëhet gjithnjë e më evident dhe urgjent, edhe në vendin tone. Studimet e fundit konfirmojnë se ndër efektet e ndryshimit të klimës gjejmë edhe një rritje të frekuencës së valëve të të nxehtit.

Për ta bërë edhe më të padurueshme nxehtësinë janë nivelet e larta të lagështisë (nxehtësia) dhe arsyeja është tërësisht gjeografike: në fakt, masat e ajrit të nxehtë që vijnë nga kontinenti afrikan pasurohen me lagështirë që kalon mbi detet tona dhe kjo do të ndikojë në nivelet e lagështisë, duke shkaktuar shqetësime më të mëdha fizike.

Aspekti i dytë që duhet monitoruar, sidomos pas muajve të fundit që kanë qenë të thata në shumicën e rajoneve, ka të bëjë me reshjet. Projeksioni për muajt e ardhshëm do të duket se do të përkeqësojë problemin e lidhur me mungesën e ujit me një deficit pluviometrik, për shkak të një vazhdimësie të mundshme të një fushe presioni të lartë me rrezikun pasues të thatësirës, ​​siç kemi pasur tashmë mundësi për të eksperimentuar muajt e fundit.

Një situatë e tillë mund të rrezikojë jo vetëm të mbjellat, por edhe furnizimin me ujë për industritë dhe përdorimet e përbashkëta (shtëpitë).
Mungesa e ujit ndikon drejtpërdrejt edhe në prodhimin e energjisë në hidrocentrale; kjo rrezikon të bëhet një problem shumë i rëndësishëm, duke pasur parasysh edhe pasigurinë energjetike për shkak të luftës midis Ukrainës dhe Rusisë dhe mungesën e mundshme të furnizimeve me gaz natyror.

Do të shohim nëse do të konfirmohen këto tendenca të para afatgjata dhe cilat janë efektet e pritshme në vendin tonë./shqiptari.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *