Në qershor mbaron izolimi? Reagon fiziologu : Mjaft i mbajtet njerëzit me iluzione!

  Italia nuk mund ta mendojë të kthehet në normalitet në qershor ose korrik. Paralajmërimi vjen nga Alessandro Vespignani, 55 vjeç, fizikolog, drejtor i Laboratorit për modelimin e Sistemeve biologjike dhe socio-teknike në Universitetin Verilindor të Bostonit dhe konsiderohet si një nga ekspertët kryesorë në botë në epidemiologjinë llogaritëse.

  “Ne duhet të fillojmë t’u tregojmë italianëve një të vërtetë të pakëndshme”, thotë Vespignani në një intervistë për Corriere della Sera.

  “Unë e kuptoj se është e vështirë ta bësh atë me një vend praktikisht në gjunjë, por ne nuk mund ta ma shtrojmë veten për t’u rikthyer në normalitet të plotë në qershor ose korrik”.

  Sipas ekspertit, në këtë fazë të lu ftës kundër koronavirusit, Italia duhet të ketë një “infrastrukturë kontrolli”: shembulli është ai i Koresë së Jugut.

  “Ne do të duhet të jemi në gjendje të ruajmë masat paraprake të nevojshme të distancës sociale, por mbi të gjitha për të gjurmuar raste pozitive, kryeni teste për të izoluar personat që mund të jenë të infektuar, pasi kanë të afërm të infektuar. Ju duhet të jeni në gjendje të bëni tampona derë më derë”, thotë Vespignani.

  “Për një kohë të gjatë, për shembull, udhëtimi nuk do të jetë më i njëjtë si më parë,” shpjegon ai. “Ne duhet të kemi parasysh se para se të hyjmë në një shtet tjetër, ne do të detyrohemi të karantinohemi, të sigurojmë garanci të caktuara shëndetësore etj,”.

  Sa për trendin e pandemisë në Itali, sipas ekspertit “ne nuk duhet të ndjekim numrat nga dita në ditë, por të paktën në baza javore”. “Në çdo rast, kurba e Italisë po frenon dhe zbritja po fillon, siç shihet nga të dhënat që vijnë nga spitalet, ku vendet po lirohen. Dhe kjo është gjëja e rëndësishme, “thotë Vespignani. Por “kjo nuk është koha për t’u çlodhur”. “Ne duhet të insistojmë të qëndrojmë në vend. Ne kemi shembullin e Kinës para nesh. Aty bllokimi zgjati tre muaj”.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *