Nese urinoni me shume se 10 here ja cfare semundje rrezikoheni

Petr Holy, kirurg konsulent urologjik në Klinikën e Shëndetit të Burrave ne Kingston tha se ia vlen të konsultoheni me një ekspert për nevojën për urinim më shumë se dhjetë herë në ditë.

“Trupi prodhon urinë si një mënyrë për të nxjerrë toksinat dhe mbeturinat dhe është një nga funksionet më të rëndësishme,” shpjegoi ai.

“Gjithnjë më shumë se dhjetë mund të jetë një shenjë se diçka nuk është në rregull pasi një sërë sëmundjesh mund të na bëjnë të urinim më shpesh se zakonisht,” shtoi ai. Këto përfshijnë …

1. Diabeti
“Kur ka shumë sheqer në gjak, veshkat tona detyrohen të punojnë edhe më shumë për të filtruar dhe thithur glukozën dhe për ta nxjerrë atë si urinë”, shpjegoi Holy.

Kur dikush që konsumon shumë sheqer dhe duhet të urinojë shumë, kjo mund të jetë një shenjë paralajmëruese e diabetit të tipit 2 .

“Prania e glukozës mund të krijojë gjithashtu një erë të ëmbël në urinë,” shtoi ai.

2. Goditja në tru
Një goditje ndodh kur një enë gjaku që transporton oksigjen në tru ose bllokohet ose shpërthen dhe mund të krijojë probleme me sistemin tonë nervor qendror.

“Nervat e lidhura me fshikëzën mund të preken dhe si rezultat mund të na duhet të urinojmë më shpesh, ose të humbasim aftësinë për ta mbajtur atë në fshikëzën tonë,” tha zoti Holy.

3. Prostata e zmadhuar
Shumica e meshkujve përjetojnë një prostatë të zmadhuar – një gjëndër që gjendet pranë fshikëzës së një mashkulli – ndërsa rriten dhe është më e zakonshme tek meshkujt mbi 50 vjeç.

“Kjo mund të bëjë presion shtesë në fshikëz dhe uretrën dhe të shkaktojë një frekuencë të shtuar të urinimit si dhe vështirësi më të madhe në urinimin”, tha ai.

4. Kanceri i fshikëzës
“Fshikëza është një pjesë jetike e procesit të urinimit dhe një tumor në të mund të ndikojë në mënyrën se si urinojmë”, tha Holy.

Mund të na duhet të urinojmë më shpesh se zakonisht, mund të ndiejmë dhimbje ndërsa e bëjmë këtë dhe mund të krijojmë gjithashtu ndjenjën e nevojës për urinim edhe kur fshikëza nuk është e mbushur.

5. Infeksionet seksualisht të transmetueshme
Klamidia dhe gonorrea janë ndër infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST) më të shpeshta në Mbretërinë e Bashkuar dhe të dyja janë të lidhura me rritjen e urinimit.

“SST-të mund të krijojnë gjithashtu një ndjesi djegieje kur urinojmë, e bëjnë urinën më të turbullt në pamje ose krijojnë një erë të fortë”, shpjegoi zoti Holy.

6. Infeksionet urinare
Infeksionet e traktit urinar (UTI) shpesh shkaktohen kur bakteret hyjnë në uretër dhe krijojnë inflamacion.

“Kjo mund të çojë në urinim më të shpeshtë si dhe një ndjesi djegieje apo edhe shfaqjen e gjakut në urinë”, shtoi ai.

7. Shtatzënia
Është e arsyeshme që ndërsa fëmija rritet, ai ushtron më shumë presion në fshikëzën e nënës dhe shkakton urinim më të shpeshtë.

Megjithatë, një rritje në frekuencën e urinimit mund të shfaqet në fazat shumë të hershme përpara se gruaja të kuptojë se është shtatzënë .

“Kjo është shkaktuar nga një rritje e hormoneve progesterone dhe gonadotropinës korionike njerëzore,” tha doktori.

Nese ju material ju perlqen shperndajeni me miqt tuaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *