Paguan 1400 euro, por nuk gjen dot punëtorë: Të rinjtë nuk duan t’ia dinë për këtë punë

Shefi i kuzhinës Filippo La Mantia i bashkohet radhëve të restoranteve që ankohen për mungesën e stafit. “Mentaliteti ka ndryshuar, sot është e rëndësishme të kemi kohë”

Gjetja e kuzhinierëve dhe kamarierëve është kthyer në një sfidë në Itali. Kjo të paktën denoncohet nga sipërmarrësit e kateringut që ankohen për mungesë të personelit të kualifikuar.

Shefi i kuzhinës me origjinë siciliane Filippo La Mantia thotë se pandeminë “djemtë kanë ndryshuar vërtet mentalitet”.

Nëse “deri përpara Covid-it ishte e rëndësishme që ata të gjenin një punë, tani është më e rëndësishme të kesh kohë. Ata nuk janë të gatshëm të punojnë vonë natën ose në pushime”.

La Mantia ka rihapur së fundmi restorantin e saj në Central Market në Milano dhe pretendon se ka vështirësi të mëdha në gjetjen e kamarierëve.

“Duhet të kem bërë të paktën 80 intervista në javët e fundit, por asgjë. Djemtë nuk duan t’ia dinë.”

Kërkesat e kamerierëve aspirantë? Të kenë një punë me kohë të pjesshme dhe të mos punojnë në mbrëmje.

“Por nuk mendoj se asnjëri prej atyre që më parashtron këto kërkesa është dembel”, saktëson ai.

Për të kompensuar mungesën e stafit, La Mantia është mbështetur te agjencitë e kateringut, por kjo është një zgjidhje e përkohshme.

Shefi i kuzhinës shpjegon se në restorantin e tij kontrata bazë parashikon një pagë 22 mijë euro bruto në vit për një turn 8 orësh, nga 16 në 24, me orët jashtë orarit të paguara. Afërsisht 1300-1400 euro neto në muaj.

“Por të qenit të zënë deri në mesnatë i bën ata të ikin.”

Sipas shefit, është mbi të gjitha një “problem” mentaliteti që ka ndryshuar në mënyrë të pariparueshme me pandeminë.

Mantia thotë se pretendimi për pagat e ulëta është një justifikim fals.

“Ne duhet të ndalojmë së thëni se ne i shfrytëzojmë ata”.

“Ndoshta i kanë shfrytëzuar në Londër apo diku tjetër jashtë vendit”shtoi ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *