Pesë shenjat e para te kancerit te lëkurës që nuk duhet t’i injoroni kurrë

Trajtimi për kancerin e lëkurës jo-melanoma është zakonisht i suksesshëm dhe trastimi i tij ne kohe sjell dhe shermin e shpejte nga kjo semundje.

Mjeket thone qe semudnja duhet te kapet sa me here prandaj është e rëndësishme që të dallohen herët shenjat paralajmëruese.

Simptomat kryesore të kancerit të lëkurës jo melanoma
Ekperti thotë: “Shenja e parë e kancerit të lëkurës jo-melanoma është zakonisht shfaqja e një gungë ose njollë e zbardhur në lëkurë që vazhdon per disa javë dhe përparon ngadalë me muaj ose ndonjëherë vite. Ky është kanceri ose tumori (jo cdu gung apo njolle eshte tumor).

“Në shumicën e rasteve, gunga kanceroze janë të kuqe dhe të forta dhe ndonjëherë kthehen në ulçera, ndërsa njolla kanceroze zakonisht janë të sheshta dhe me luspa.

“Kanceri i lëkurës jo melanoma më së shpeshti zhvillohet në zonat e lëkurës të ekspozuara rregullisht ndaj diellit, si fytyra, veshët, duart, shpatullat, pjesa e sipërme e gjoksit dhe shpina”.

Simptomat kryesore të kancerit të lëkurës melanoma

Nishani me formë ose skaje të pabarabarta
Nishani me një përzierje ngjyrash
Nishanë të mëdhenj, shpesh më të gjerë se 6 mm
Nishani që ndryshon me kalimin e kohës në madhësi, formë dhe ndjenjë – që mund të nënkuptojë ënjtje, gjakderdhje, kruajtje ose kore

Sipas NHS, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm nëse pasi jo cdo nishan eshte kancerogjen por me e mira vizita tek mjeku sqaron dhe nishanin qe ju keni.

Ju keni një nishan që ka ndryshuar në pamje
Ju keni një nishan që është i dhimbshëm ose që kruhet
Ju vini re se një nishan është bërë i përflakur, i gjakosur ose i bërë kore
Pigmentimi ose shenjat në lëkurën tuaj ndryshojnë dhe nuk shërohen për disa javë

Si të reduktoni rrezikun që nishanet të bëhen kancerogjene
Ekspertet thone se: “Rrezet nga dielli mund të rrisin mundësinë që një nishan të bëhet kancerogjene.

“Nëse keni shumë nishane, duhet të jeni tepër të kujdesshëm në diell”.

Gjithashtu rekomandon:qëndrimi në hije ndërmjet orës 11:00 dhe 15:00, kur rrezet e diellit janë më të forta.

Mbulimi i lëkurës me rroba – vishni kapele dhe syze dielli nëse keni nishane në fytyrë
duke aplikuar rregullisht një krem ​​kundër diellit me faktor të lartë (minimumi SPF30) dhe aplikojeni përsëri pas notit.

Kanceri i lëkurës zakonisht kërkon kirurgji, por gjithashtu mund të trajtohet me krioterapi, kremra kundër kancerit, radioterapi dhe trajtim me dritë.

Sipas NHS, të paktën 9 nga 10 raste të kancerit të lëkurës jo-melanoma kurohen me sukses.Ndaj sa me heret e kapim semundjen aq me shpejte do te kurohemi. Shiko.news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *