Si te kurseni 30% te energjis elektrike dhe te ulni faturen e dritave.

Disa hile të kursimit të energjisë që në fakt ju harxhojnë më shumë para

Kështu këtu janë pesë mite të energjisë që duhet të shmangni, sepse mund të përfundoni duke paguar MË SHUMË për faturat tuaja:

Vendosja e pajisjeve “në gjumë”.
Një mit i zakonshëm që shumë konsumatorë besojnë është se “nëse i kam fikur pajisjet, ato nuk përdorin energji”.

Por, fikja e televizorit në nuk do të thotë që ai nuk përdor energji.
Nëse nuk janë të fikur nga çelësi dhe të shkëputur fare nga priza, do të zbuloni se ende po shpenzojnë energji.

Hiqni nga priza çdo laptop, televizor dhe karikuhes telefoni kur nuk i përdorni për të kursyer rreth 30 lekë në vit.

Larja e enëve me dorë për të kursyer ujin e nxehtë.
Një mit i zakonshëm i kursimit të energjisë është të lani të gjitha enët me dorë në vend që të përdorni pjatalarëse.

Por në fakt larja me duar mund të përdorë deri në nëntë herë më shumë ujë, veçanërisht nëse e lini rubinetin hapur – kjo kërkon më shumë energji për ta ngrohur gjithashtu.

Mos i lani paraprakisht pasi do të shpenzoni më shumë ujë dhe sigurohuni që të prisni derisa lavastovilja juaj të mbushet përpara se ta vendosni.

Mbyllni perdet për ta mbajtur ajrin e ngrohtë brenda
Është e vërtetë që ju do të humbni nxehtësinë përmes dritareve tuaja, pasi xhamat mund të jenë një nga mënyrat kryesore që rrymat futen në shtëpinë tuaj gjithashtu.

Pëlhura e rëndë do të bllokojë rrymat e këqija në gjurmët e tyre dhe do të sigurojë që ngrohtësia mos të largohet nga shtëpia juaj. Megjithatë kjo është në kohën e dimrit, kur jashtë është më errët dhe më erë – dhe kur ka më shumë gjasa që fillimisht ta keni ngrohjen.

Mbajtja e ngrohjes në nivel të ulët gjatë gjithë ditës
Shumë Shqiptarë janë në mëdyshje nëse është më e lirë ta vendosin ngrohjen në një nivel të ulët gjatë gjithë ditës, apo ta ndezin atë kur ju nevojitet.

Ekspertët thonë se nuk është e vërtetë që vendosja e ngrohjes në një nivel të ulët gjatë gjithë kohës do t’ju kursejë para në planin afatgjatë, për shkak se një sasi e caktuar nxehtësie humbet vazhdimisht nga shtëpia juaj – edhe nëse keni izolim të mirë.

Është më mirë të programoni sistemin tuaj të ngrohjes në mënyrë që të ndizet në momentet kur ju nevojitet më shumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *