Si të pastroni gjelin detit duke i larguar mikrobet dhe papastertit

Një gjel deti ka shumë punë përpara se të kalojë nga gjeli i bezdisshëm me pupla në gjelin e pjekur e plot shije.

Hapi i parë, siç e keni menduar të gjithë, është pastrimi i gjelit të detit .

Shumë do të sugjeronin që të hiqni lëkurën e gjelit të detit drejtpërdrejt për të shmangur detyrën e lodhshme të heqjes së puplave por kjo do të ishte gabim. Heqja e lëkurës do të parandalojë zierjen e mishit në të dhe në vend që të jetë me lëng dhe me shije, ai do të bëhet i thatë dhe mjaft i ashpër.

Edhe nëse keni përvojë në kuzhinë, pastrimi i gjelit të detit mund të jetë një detyrë mjaft sfiduese.

Hapi i parë në pastrimin e gjelit të detit është përvëlimi i tij për ta bërë më të lehtë heqjen e puplave. Përvëlimi i gjelit të detit bëhet me ujë të vluar, duke shtuar në të 1 lugë çaji sodë për çdo 1 litër ujë. Koha e përvëlimit është 2-3 minuta, gjatë së cilës gjeli rrotullohet disa herë.

Pas përvëlimit, këshillohet që gjeli i detit të kullojë dhe të thahet, në mënyrë që pendët të hiqen lehtësisht e më tej bëhet edhe heqja e të brendshmeve.

Është e rëndësishme të theksohet se gjelat që shiten të pastruar, nuk kanë nevojë të lahen. Për më tepër, ekspertët rekomandojnë të mos lani gjelin e shkrirë, për shkak të rritjes së rrezikut të përhapjes së baktereve. Prandaj, kur punoni me zogj të ngrirë, duke përfshirë gjelat, rregulli kryesor është – mos e lani zogun, por lani duart mirë, si dhe të gjitha sipërfaqet e punës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *