Si të shpëtojmë dhe të parandalojmë infeksionet vaginale! Te gjitha femrat duhet ta dine

“Vaginitis” është një term mjekësor i cili përdoret për të përshkruar gjendje të ndryshme që shkaktojnë infeksion ose inflamacion të vaginës te njohura si infeksionet vaginale ne Shqip. Infeksioni vaginal ose vaginiti i referohet një inflamacioni të vaginës, i cili mund të jetë asimptomatik ose të shkaktojë një shqetësim të lehtë si djegia, therje, kruajtje, sekrecione atipike dhe kështu në vazhdim.

Zakonisht bazohet në një infeksion të sistemit të poshtëm gjenital me kërpudha, baktere, parazitë, etj. Flora mbron natyrshëm vaginën dhe kur ajo është e shqetësuar, si pas marrjes së antibiotikëve, mund të rezultojë në rritje të ndjeshmërisë ndaj vaginitit. Ne keto raste, hapi me i mire eshte kryerja e nje vizite gjinekologjike.

Gjithashtu, në disa raste vaginiti shkaktohet nga mikroorganizma seksualisht të transmetueshëm dhe shfaqet pas marrëdhënieve seksuale.

Së fundmi, atrofia vaginale dhe ulja e niveleve të estrogjenit pas menopauzës, si dhe disa sëmundje të lëkurës mund të shkaktojnë gjithashtu infesione vaginale.

Kjo foto tregon nje infeksion vaginal duke u pare ne mikroskop nga mjeket gjinekologjik.
Cilat Janë Shkaqet e Infeksioneve Vaginale?
Shkaqet e zakonshme të kruajtjes vaginale përfshijnë:

Ngacmues Kimikë – si larës, zbutës pëlhurash, deodorantë për femra, pomada, kremra, xhel dushi ose shkume ose xhel.
Menopauza – rënia e estrogjenit shkakton hollimin e mureve vaginale dhe lubrifikimin e pamjaftueshëm të vaginës.
Stresi – mund të shkaktojë rritje të kruajtjes vaginale dhe ndjeshmëri ndaj infeksioneve.
Infeksioni vaginal i majave (infeksionet kërpudhore) – shpesh përfshin sekrecione vaginale të bardha. Ky infeksion i veçantë vaginal mund të shkaktohet nga marrja e antibiotikëve dhe pilulave kontraceptive, menstruacioneve, përdorimit të prezervativit, marrëdhënieve seksuale, diabetit dhe sistemit të dobët imunitar.
Vaginiti – inflamacion, kruajtje, sekrecione dhe erë të shkaktuar nga infeksione të tjera (përfshirë sëmundjet seksualisht të transmetueshme). Vaginiti është mjaft i zakonshëm tek vajzat para adoleshencës. Në rast se tek një vajzë e re ndodh një infeksion seksualisht i transmetueshëm, duhet të dyshojmë dhe të shqyrtojmë mundësinë e abuzimit seksual.
Nje femer duke pasur dhimbje barku nga infeksioni vaginal. Fotoja ka nje ilustrim te mitres te bereme ngjyre te kuqe.
Llojet e Infeksioneve Vaginale
Llojet më të zakonshme të infeksioneve vaginale (vaginitit) janë:

Vaginoza Bakteriale:
Shkaktohet nga baktere të caktuara si Hemofilus vagina (Gardnerella Vaginalis) por edhe lloje të tjera bakteresh. Quhet edhe vaginiti jo specifik dhe zakonisht shkakton sekrecione të bardha gri, lëngje me erë të keqe dhe thumbim.

Kërpudhat në Vaginë (Candidal Vaginitis):
Shkaktohet nga kërpudhat e familjes Candida Albicans ose më rrallë jo Albicans. Zakonisht paraqitet me irritim të organeve gjenitale të jashtme, kruajtje dhe sekrecione të trasha të bardha.

Trichomonas / Trichomoniasis (Trichomonas Vaginalis):
Ky lloj infeksioni është një parazit seksualisht i transmetueshëm që shkakton shqetësime të rënda gjenitale dhe sekrecione të verdha ose të gjelbërta. Gjithashtu shkakton një cervicit karakteristik.

Klamidia:
Klamidia është sëmundja më e zakonshme seksualisht e transmetueshme. Trajtimi për infeksionin klamidial është relativisht i thjeshtë. Megjithatë, në një përqindje të madhe të grave ato nuk shkaktojnë simptoma dhe në rast se nuk njihen dhe trajtohen siç duhet, mund të migrojnë në organet e sipërme gjenitale (mitër, tubat fallopiane) dhe të shkaktojnë inflamacion, duke ulur kështu fertilitetin e gruas.

Nje femer duke mbajtur nje lule dhe nje objekt qelqi. Foto sensibilizuese per infeksionet vaginale.
Infeksionet Vaginale që Transmetohen Përmes Marrëdhënieve Seksuale
Folikula e flokëve
Simptomat përfshijnë: sekrecione me shkumë, të verdhë/jeshile, kruajtje dhe ndjeshmëri në vaginë dhe vulvë, si dhe një ndjesi djegieje gjatë urinimit ose siklet dhe dhimbje barku gjatë aktivitetit seksual. Shumë gra mund të mos përjetojnë fare simptoma.

Klamidia
Fatkeqësisht, shumica e grave nuk kanë simptoma, gjë që e bën të vështirë diagnostikimin.

Diagnostikohet më shpesh tek femrat e reja (18-35 vjeç) që kanë shumë partnerë seksualë. Nëse nuk trajtohen, ato mund të dëmtojnë organet riprodhuese të një gruaje dhe ta bëjnë të vështirë që ajo të mbetet shtatzënë.

Disa viruse seksualisht të transmetueshme shkaktojnë vaginit, duke përfshirë virusin herpes simplex dhe virusin e lythave njerëzore (HPV).

Cilët Janë Faktorët e Rrezikut të Infeksioneve Vaginale?
Faktorët e rrezikut që rrisin mundësinë e zhvillimit të infeksioneve vaginale, janë:

Ndryshimet hormonale (shtatzënia, menopauza)
Aktivitet seksual intensiv
Ndryshimi i partnerëve seksual
Semundje seksualisht te transmetueshme
Medikamente (antibiotikë, steroid)
Përdorimi i spermicidit
Diabeti i pakontrolluar
Përdorimi i pastruesve të papërshtatshëm për zonat e ndjeshme (spray, deodorant vaginal, sapun)
Rroba banje të lagura në trup për një kohë të gjatë
Rroba shumë të ngushta
Të brendshme sintetike
Foto sensibilizuese per vaginitin, infeksionin vaginal.
Komplikimet e Infeksioneve Vaginale
Edhe pse në shumicën e rasteve trajtimi i infeksioneve vaginale (vaginiti) është një proces i thjeshtë, kur neglizhohet ai mund të ketë pasoja të rënda në shëndetin e pacientit. Mikroorganizmat si klamidia mund të migrojnë në organet gjenitale të sipërme (mitra, tubat fallopiane) dhe të shkaktojnë sëmundje inflamatore të legenit (PID), duke ulur kështu fertilitetin e një gruaje. Gjithashtu, vaginiti tek gratë shtatzëna mund të shkaktojë abort, lindje të parakohshme dhe foshnja me peshë të ulët.

Cilat Janë Simptomat e Infeksioneve Vaginale?
Simptomat kryesore të vaginitit përfshijnë:

Lëngjet joformale të vaginës në ngjyrë dhe strukturë (të verdhë, të bardhë, gri)
Lëngje vaginale të qelbur
Kruajtje ose parehati
Një ndjesi djegieje (therje)
Dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale
Urinim me dhimbje
Gjakderdhje nga vagina
Irritim në vaginë dhe vulvë
Skuqje dhe ënjtje e vulvës
Dhimbje vaginale
Skuqje vaginale
Shkarkim vaginal me ujë
Lëkurë e fryrë rreth vaginës dhe vulvës
Një ndryshim në sasinë e vaginës
Diagnoza e Infeksioneve Vaginale / ose Vaginitit?
Për diagnozën e vaginitit është i nevojshëm një ekzaminim klinik nga gjinekologu. Pas marrjes së një historiku të detajuar mjekësor, vazhdon një ekzaminim gjinekologjik dhe kultivimi i lëngjeve vaginale. Kohëzgjatja e ekzaminimit nuk i kalon 15-20 minuta, ndërkohë që nuk kërkohet përgatitje e veçantë për ekzaminimin.

Duhet theksuar se është mirë që një grua të vizitojë rregullisht gjinekologun e saj, për arsye se, siç përmendet në disa raste, vaginiti mund të kalojë pa u vënë re dhe të patrajtuar, duke sjellë pasoja të rënda.

Infeksioni vaginal, foto ku tregon shqetesimin e nje femre me ane te ilustrimit
Testet Diagnostikues Që Mund të Kryhen
Disa nga ekzaminimet dhe testet diagnostikuese, përfshijnë:

Kultura dhe ekzaminimi mikroskopik i sekrecioneve vaginale
Pap testi
Biopsi të lëkurës së zonës vaginale
Testet e urinës dhe gjakut (përfshirë nivelet e hormoneve)
Cili Është Medikimi i Përshkruar për Infeksionet Vaginale?
Mjeku juaj mund të shkruajë medikamente, të tilla si:

Antibiotikë për infeksionet bakteriale vaginale (përfshirë sëmundjet seksualisht të transmetueshme)
Barna antifungale për infeksionet e majave
Benzodiazepinat ose antihistaminet për lehtësimin e natës
Pomada që përmbajnë hormone
Kremrat ose locionet steroide për të reduktuar inflamacionin
Si Trajtohen Infeksionet Vaginale?
Çelësi për trajtimin e duhur të infeksioneve vaginale është diagnoza e duhur dhe e saktë. Kjo nuk është gjithmonë e lehtë pasi të njëjtat simptoma mund të shfaqen në forma të ndryshme të vaginitit. Ju mund ta ndihmoni mjekun tuaj duke i kushtuar vëmendje simptomave që po përjetoni dhe kur ato shfaqen, së bashku me një përshkrim të ngjyrës, përbërjes, sasisë dhe erës së çdo sekrecioni të pazakontë.

Mos bëni dush përpara se të shkoni në takimin me gjinekologun, sepse kjo mund ta vështirësojë ekzaminimin për të dhënë diagnozën e duhur dhe analizën për të marrë një rezultat të saktë. Mjeku i specializuar mund t’ju rekomandojë gjithashtu që të përmbaheni nga aktiviteti seksual 24 orë para takimit tuaj.

Nje mjek laboratori duke marre nje moster per te kryer analizat gjinekologjike per infeksionin vaginal tek femrat.
Si të Parandaloni një Infeksion Vaginal?
Parandalimi i vaginitit është po aq i rëndësishëm sa trajtimi. Fillon me respektimin e rregullave të higjienës së mirë dhe shmangien e faktorëve të rrezikut. Disa këshilla të dobishme për parandalimin e vaginitit janë:

Higjienë e mirë fizike
Përdorimi i veshjeve komode që mundësojnë largimin e lagështirës së tepërt, veçanërisht gjatë muajve të verës (të brendshme pambuku, rroba të rehatshme etj.)
Ndërrimi i rroba të lagura të banjës
Përdorimi i një peshqiri të pastër personal në plazh
Përdorimi i probiotikëve gjatë marrjes së antibiotikëve
Përdorni pastrues të përshtatshëm për zonën e ndjeshme
Nëse vuani nga infeksione të shpeshta mykotike, zakonisht ndihmon të mos vishni rroba që mbajnë nxehtësinë dhe lagështinë.
Të brendshmet sintetike, getat pa bigëzim pambuku dhe xhinset e ngushta mund të çojnë në infeksione mykotike.
Përveç kësaj, mjekët kanë zbuluar se nëse një grua ha kos me kultura të gjalla (lexoni etiketën) ajo mund të ketë më pak infeksione.
Aktiviteti i sigurt seksual mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të sëmundjes midis partnerëve.
Përdorimi i prezervativëve është veçanërisht i rëndësishëm
Nje ilustrim i infeksioneve vakinale tek organi femeror.
Gratë që vuajnë nga infeksione të shpeshta vaginale mund të konsultohen me gjinekologun e tyre, i cili do t’i ndihmojë të identifikojnë faktorët e rrezikut dhe t’u japë këshilla për të shmangur episodet e mëtejshme.

Irritimi vaginal ndonjëherë mund të përmirësohet vetë. Megjithatë, nëse acarimi dhe kruajtja vazhdojnë, ose kthehen pasi të keni përfunduar planin tuaj të trajtimit, atëherë rekomandohet të telefononi mjekun tuaj dhe të caktoni një takim.

Mund të kontaktoni Spitalin Continental, një nga spitalet më të besueshme, me përvojë dhe të specializuar në Tiranë, Shqipëri dhe stafi ynë do të bëjë ekzaminimin dhe diagnozën e duhur të sëmundjes ose infeksionit tuaj vaginal.

Spitali Continental ka një staf mjekësor profesional dhe pajisje moderne, të cilat ju garantojnë një diagnozë dhe plan trajtimi të përshtatshëm dhe të duhur. Spitali Continental është këtu për ju, familjen tuaj dhe jetën tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *