5 gabimet më të mëdha të prindërve që dëmtojnë shendetin mendor të fëmijëve pa e kuptuar

Gabimet më të mëdha prindërore që shkatërrojnë shëndetin mendor të fëmijëve
Ka shumë gjëra që ne i marrim siç duhet kur bëhet fjalë për prindërimin, por ka edhe disa që mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Ekziston një vijë e hollë midis dëshirës për më të mirën për fëmijën tuaj dhe shtyrjes së tij pa vetëdije në drejtimin e gabuar dhe shkatërrimit të shëndetit të tij mendor. Ja çfarë duhet të shmangni

1. Bërja e krahasimeve mes fëmijës tuaj dhe të tjerëve – Një nga veprimet e këqija të prindërimit më të dëmshëm emocionalisht është krahasimi me fëmijët e tjerë. Është shkaku kryesor i çrregullimeve të shumta mendore tek fëmijët, duke përfshirë komplekset e inferioritetit, një kuptim i fortë se ata nuk do të jenë kurrë mjaftueshëm të mirë, besimi i ulët, vetëvlerësimi i ulët dhe mungesa e dashurisë për veten. Prindërit shpesh krahasojnë zgjedhjet e karrierës së fëmijëve të tyre, statusin martesor, demonstrimin e besimit, rezultatet e testeve, etj. Prindërit duhet të kuptojnë se mendja dhe trupi i secilit fëmijë janë të dallueshëm dhe krahasimi i fëmijës tuaj me të tjerët do të shkaktojë vetëm telashe psikologjike dhe emocionale.

2. Injorimi i nevojave emocionale të fëmijës suaj – Injorimi i nevojave emocionale të fëmijës suaj është një lloj braktisjeje në të cilën një prind me dashje krijon një numër të metash të personalitetit që më vonë rezultojnë të jenë të dëmshme mendore dhe emocionale për fëmijët e tyre. Braktisja dhe injoranca zakonisht nuk përfshijnë mungesën fizike; një fëmijë gjithashtu mund të ndihet i padëshiruar dhe i lënë pas dore përmes gjesteve të vogla. Kur një fëmijë lëndohet, qoftë edhe nga diçka e vogël, është thelbësore që prindi ta ngushëllojë, ta ngushëllojë, ta përqafojë nëse nuk ndihet mirë, të festojë fitoret e tij të vogla, të ngrihet për ta dhe më e rëndësishmja, të jetë pranë jush. fëmijët kur kanë nevojë për ju. Nëse nuk i plotësoni nevojat emocionale të fëmijës suaj, ai përfundimisht do t’i drejtohet burimeve të tjera të mbështetjes, të cilat mund të jenë ose jo më të mira për të në planin afatgjatë.

3. Përdorimi i fajit për të arritur rrugën tuaj -Prindërit mund t’i dërgojnë padashur fëmijët e tyre në një udhëtim faji për të bërë diçka për ta në një përpjekje për të nxitur ndjenja pendimi ose turpi. Ata herë pas here përdorin shantazh emocional për të nxitur faj. Për shembull, fraza të tilla si “ju dilni dhe kënaquni, mos u shqetësoni për mua”, i akuzojnë ata se “nuk po ndihmojnë nëpër shtëpi”, “duke mos marrë parasysh atë që mund të kenë nevojë prindërit” ose “Unë nuk marr kujdesuni për shëndetin tim sepse jam shumë i zënë duke u kujdesur për nevojat tuaja”. Në sipërfaqe, mund të duket se ata janë të vëmendshëm, por veprimet e tyre synojnë të shkaktojnë faj. Kur një prind i fut fajin një fëmije, efektet mund të jenë katastrofike dhe afatgjata, duke përfshirë humbjen e vetëbesimit, vështirësinë për të besuar se mund të bëjnë gjithçka siç duhet dhe zhvillimin e dyshimit për veten dhe vetëbesimit të ulët.

4. Kërkimi i përsosmërisë – Fëmijët duhet të mësohen të arrijnë yjet, por kjo duhet të jetë një opsion dhe jo një kërkesë. Për t’u bërë një perfeksionist dhe për të shkëlqyer në gjithçka, një fëmijë vazhdimisht përpiqet dhe punon shumë për të arritur gjithnjë e më shumë. Ky rreth vicioz nuk përfundon kurrë dhe fëmija mbetet me një ndjenjë të thellë pakënaqësie dhe dështimi. Si rezultat, zhvillohen shqetësime për shëndetin mendor si trishtimi, stresi dhe ankthi. Si prind, ju duhet të pranoni se është e pranueshme që fëmija juaj të mos jetë gjithmonë i përsosur, të mos marrë notat më të larta, të mos fitojë çmime dhe të mos lulëzojë në çdo përpjekje.

5. Mbrojtja e tepërt – Mbajtja e fëmijës tuaj në një flluskë të sigurt eliminon një pjesë të madhe të ankthit, por mbrojtja e tij nga pengesat pengon zhvillimin e tyre. Konsideroni veten një udhërrëfyes, jo një kujdestar. Lërini fëmijët tuaj të përjetojnë jetën, edhe kur është e frikshme ta lësh të lirë. Ju do t’u jepni atyre mundësinë për të zhvilluar besimin në aftësinë e tyre për të trajtuar çdo gjë që u hedh jeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *