Behet gati propozimi i fundit: Kufizime vetëm për të pavaksinuarit, “ja cfare do ti ndodhi atyre

  Javët e fundit, numri i vaksinimeve kundër Covid në Itali ka rënë shumë në mënyrë drastike. Për këtë arsye, nuk përjashtohet që Ekzekutivi të ndërhyjë në mënyrë të rëndësishme ndaj atyre që kanë vendosur të mos i nënshtrohen vaksinimit kundër Covid me dëshirë, por jo për arsye shëndetësore. Në këtë drejtim, Guido Rasi, ish-drejtor i EMA-s dhe tani këshilltar i komisionerit të jashtëzakonshëm për urgjencën e pandemisë, Francesco Paolo Figliuolo, ishte shumë i qartë. Nëse situata vijon në këtë mënyrë në javët në vijim do të duhet të marrin vendime, edhe sepse infeksionet janë në rritje të vazhdueshme.

  Disa rajone mund të kalojnë në zonën e verdhë, ndaj është planifikuar edhe vendosja e kufizimeve të qarkullimit për personat e pavaksinuar, gjë që sot, sipas shkencëtarëve, paraqet rrezik për shoqërinë. Për Rasi maskat dhe tamponët duhet të përdoren në demonstrata, tamponët e shpejtë të përditshëm për punëtorët dhe vaksinat për fëmijët sa më shpejt të jetë e mundur.

  Një tjetër propozim që tregon Rasi dhe që do të shkaktojë diskutim, është vendosja e bllokimit vetëm për të pavaksinuarit, duke ndjekur kështu modelin e Austrisë. Kufizimi ndaj tyre do të hyjë në fuqi vetëm nëse situata epidemike është serioze.

  Rasi: “Të prishet mosbesimi”

  “Deri tani kemi bindur ata që kishin hutime modeste ose ata që ishin të gatshëm të dialogonin. Ne duhet të insistojmë të thyejmë mosbesimin, por nuk do t’i bindim ata që kanë ide të paracaktuara”, tha Guido Rasi në një intervistë për gazetën Il Giornale, duke kujtuar se shumica dërrmuese e infeksioneve sot ndodhin pikërisht te personat e pavaksinuar. “Duhet të miratohen kufizime të tjera. Këta njerëz nuk mund të dëmtojnë ekonominë dhe të penalizojnë italianët e imunizuar”, – është mendimi i këshilltarit të Figliuolos.

  Në të vërtetë, personi i pavaksinuar, nëse kontrakton infeksionin, ndryshe nga një person i imunizuar kundër koronavirusit Sars-CoV-2, ka simptoma më të rënda që mund të çojnë gjithashtu në shtrimin në spital dhe, në rastin më të keq, në kujdes intensiv. “Tamponi çdo 48 orë nuk është mjaftueshëm mbrojtës, duhet të vendoset çdo ditë për ata që shkojnë në punë apo ata që marrin pjesë në ndonjë event”- tha Rasi.

  “Më shumë veprime do të duhet të ndërmerren brenda një jave nëse shifrat rriten. Nuk ka kthim mbrapa, do të ishte skandaloze për ata që janë vaksinuar”, – janë fjalët e ish-drejtoreshës së EMA-s. Në fund, për sa i përket përdorimit të lejes së vaksinimit, Rasi bëri me dije se kjo e fundit mund të qëndrojë në fuqi deri në mars ose deri në verë. Gjithçka do të varet nga situata epidemiologjike.

  Këto fjalë të Guido Rasi, ish-drejtor i Ema-s dhe këshilltar i gjeneralit Figliuolo, me siguri do të shkaktojnë diskutim. Fakti është se ne mund të vendosim një lloj bllokimi për të pavaksinuarit, pyetja është: “kush do të jetë në krye të kontrolleve”. A duhet të ndalojë policia çdo person në rrugë dhe të pyesë nëse janë të vaksinuar apo jo? A do të ketë “gjueti për të pavaksinuarit” mes të njëjtëve? Sinqerisht, e shoh si një masë shumë të vështirë për t’u zbatuar./shqiptari.net/

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *