Ja se çfarë thotë ministria e Shëndetësisë në Itali për të shmangur infektimin

  Mundesia për përhapjen e koronavirusit në Itali është në një nivel shumë të lartë.

  Kjo është arsyeja pse Ministria e Shëndetësisë italiane ka botuar një manual në faqen zyrtare në internet me një seri informacionesh dhe indikacionesh të dobishme për të shmangur dhe për tu ruajtur sa më shumë nga koronavirusi.

  Lani duart tuaja sa më shpesh që të jetë e mundur, kushtojini vëmendje kontakteve të ngushta me njerëzit, por gjithashtu mbuloni gojën dhe hundën në rast të kollitjes dhe teshtitjes dhe kufizoni përdorimin e maskës, përdoreni vetëm në raste sëmundjesh ose kur jepni ndihme tek persona të sëmurë. Këto janë masat që përmbahen në katalogun e zhvilluar nga Ministria e Shëndetësisë dhe “Istituto Superiore di Sanità”, për të shmangur çdo rrezik të infektimit nga  koronavirusi.

  Larja e duarve dhe dezinfektimi janë vendimtare në parandalimin e infeksionit. Duart duhet të lahen me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda. Nëse nuk ka sapun dhe ujë të disponueshëm, mund të përdoret gjithashtu një sanitizues dore me bazë alkooli. Larja e duarve eliminon virusin.

  Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione të frymëmarrjes , mbani të paktën një metër larg nga njerëzit e tjerë, veçanërisht kur kolliten ose teshtijnë ose kur kanë ethe sepse virusi gjendet në pikat e pështymës dhe mund të transmetohet në distancë të afërt.

  Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duart tuaja të palara, virusi kryesisht transmetohet nga trakti respirator, por ai gjithashtu mund të hyjë në trup përmes syve, hundës dhe gojës, kështu që shmangni prekjen e tyre me duart tuaja që nuk janë larë mirë. Duart, në të vërtetë, mund të vijnë në kontakt me sipërfaqet e kontaminuara nga virusi dhe t’i transmetojnë ato në trupin tuaj.

  Mbuloni gojën dhe hundën nëse teshtitni ose kolliteni. Nëse keni një infeksion akut të frymëmarrjes, shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit e tjerë, kollituni brenda bërrylit ose shami, vishni një maskë dhe lani duart. Nëse e mbuloni gojën me duar, mund të ndotni objekte ose njerëz me të cilët kontaktoni.

  Mos merrni ilaçe antivirale ose antibiotikë përveç nëse ato janë të përshkruara nga mjeku juaj . Për momentin nuk ka prova shkencore që përdorimi i ilaçeve parandalon infeksionin e ri koronavirus (Sars-Cov-2). Antibiotikët nuk funksionojnë kundër viruseve, por vetëm kundër baktereve. Sars-Cov-2 është në të vërtetë, një virus dhe për këtë arsye antibiotikët nuk përdoren si një mjet parandalimi ose trajtimi, përveç nëse ndodhin bashkë-infeksione bakteriale.

  Sipërfaqet e pastra me dezinfektues me bazë klori ose alkooli. Dezinfektuesit kimikë që mund të vrasin koronavirusin e ri (Sars-Cov-2) në sipërfaqe përfshijnë zbardhues. Zbardhues të bazuar në klor, tretës, 75% etanol, acid peracetik dhe kloroform. Mjeku dhe farmacisti juaj do të jenë në gjendje t’ju këshillojnë.

  Përdorni maskën vetëm nëse dyshoni se jeni të sëmurë ose ndihmoni njerëz të sëmurë : Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon të vishni maskë vetëm nëse dyshoni se keni kontraktuar koronavirusin e ri, dhe ju përjetoni simptoma të tilla si kollitja ose teshtitja, ose nëse jeni duke u kujdesur për një personi me infeksion të dyshuar

  Produktet e bëra në Kinë dhe pakot e marra nga Kina nuk janë të rrezikshme : Organizata Botërore e Shëndetësisë ka deklaruar që njerëzit që marrin pako nga Kina nuk rrezikojnë të kontraktojnë koronavirusin e ri, sepse nuk është në gjendje të mbijetojë gjatë në sipërfaqe. Deri më tani nuk kemi asnjë provë që objektet, të prodhuara në Kinë ose diku tjetër, mund të transmetojnë koronavirusin e ri (Sars-CoV-2).

  Kontaktoni me numrin pa pagesë 1500 nëse keni ethe ose kollë dhe jeni kthyer nga Kina për më pak se 14 ditë : periudha e inkubacionit për koronavirusin e ri është midis 1 dhe 14 ditësh. Nëse jeni kthyer nga një udhëtim në Kinë për më pak se 14 ditë ose keni qenë në kontakt me njerëz që janë kthyer nga Kina për më pak se 14 ditë dhe jeni duke përjetuar ethe, kollë, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje muskulore, lodhje, telefononi në numrin pa pagesë të Ministrisë 1500 .

  Kafshët shtëpiake nuk përhapin koronavirusin e ri : aktualisht nuk ka asnjë provë që kafshët shtëpiake si qen dhe mace mund të infektohen nga virusi. Megjithatë. është gjithmonë mirë t’i lani duart me sapun dhe ujë pas kontaktit me kafshët shtëpiake.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *