Lajm i keq për ata që e kaluan rëndë kovidin:Ja cfare rrezikojne brenda nje viti

Për ata që e kaluan rende kovidinstudimi i ri shkencor amerikan rrezikojnë per nje shendet me te dobet ne krahasim me ata qe e kaluan me lehte. Dhe rikuperimi i trupit 100 perqind do doje dhe disa vite te tjera. Njerezit duhet te merren me aktivitet sportiv per rigjenerimin e trupit.

Studiuesit në Fakultetin e Mjekësisë të Universitetit të Floridës, të udhëhequr nga Profesor Arts Mainus, publikuan rezultatet e studimit në revistën mjekësore Frontiers in Medicine.

Studimi zbuloi se pacientët me nivele më të larta të CRP gjatë qëndrimit të tyre në spital përballen me një rrezik 61% më të lartë ne shendet nga ndonjë shkak brenda vitit të ardhshëm të daljes nga spitali sesa ata me nivele më të ulëta të CRP gjatë qëndrimit të tyre në spital.

Kjo do të thotë se nëse një person që ka kaluar sëmundjen fjala vjen në dhjetor 2021 në gjendje të rëndë dhe ka shpëtuar nga humbja e jetes, brenda 12 muajve në vijim mund të pësojë humbje jete nga shkaqe të tjera.

Dr. Minus shpjegon: “Shumë sëmundje infektive shoqërohen nga një rritje e inflamacionit. Më shpesh, ky inflamacion është lokalisht i fokusuar aty ku ndodhet infeksioni. Por kovidi është ndryshe sepse shkakton inflamacion në shumë pjesë të trupit përtej rrugëve të frymëmarrjes të mushkërive, për shembull në zemër, tru dhe veshka. Nivelet e larta të inflamacionit mund të çojnë në dëmtim të indeve.”

Studiuesit amerikanë theksojnë se kovidi duhet trajtuar si një sëmundje potencialisht kronike, veçanërisht nëse i ka paraprirë një inflamacion i rëndë gjatë fazës së shtrimit në spital. Kjo është arsyeja pse ata rekomandojnë një recetë më të gjerë të steroideve orale në këta pacientë.

Por lajmi i mire eshte se duhet te jemi aktiv dhe me kalimin e viteve rikuperimi do jete me i madh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *