Nje shprese e madhe. Cfarë dini për pilulën kundër të gjithë kancereve

Një ilaç kundër kancerit mund të revolucionarizojë botën e onkologjisë. Shpresa vjen nga një molekulë, në qendër të studimeve të një grupi studiuesish në spitalin City of Hope në Los Angeles, të udhëhequr nga profesoresha Linda Malkas. Emri është femëror, sepse është AOH1996 , d.m.th inicialet dhe data e lindjes së Anna Olivia Healy, një vajzë e vogël që vdiq nga kanceri në vitin 2005 në moshën 9-vjeçare. Sipas asaj që doli nga studimet e para, molekula mund të jetë baza e terapive inovative që do të ishin në gjendje të synonin vetëm qelizat tumorale, duke ruajtur ato të shëndetshme.

Studimi: çfarë bën pilula kundër kancerit
Studimi, i publikuar nga revista Cell Chemical Biology , u krye in vitro dhe te kafshët dhe demonstroi efektivitetin e AOH1996 kundër proteinës PCNA ( Antigjen bërthamor i qelizave proliferuese ), e përfshirë në procesin e shumëzimit të qelizave gjatë sintezës së ADN-së. Studimet më të fundit janë fokusuar pikërisht në këtë aspekt, pra në mundësinë e ndërhyrjes në replikimin e ADN-së, në mënyrë të synuar dhe selektive, vetëm kundër qelizave tumorale “të këqija”. “Ne kemi identifikuar një frenues të vogël molekule të PCNA, AOH1996, që vret në mënyrë selektive qelizat tumorale. […] Administrohet nga gojadhe metabolikisht i qëndrueshëm, AOH1996 shtyp rritjen e tumorit si vetëm ashtu edhe si trajtim i kombinuar, pa shkaktuar efekte anësore përkatëse ,” shpjeguan studiuesit.

Rezultate inkurajuese
Ilaçi i bazuar në molekulën AOH1996 ishte efektiv pa efekte anësore të rëndësishme, madje edhe në doza gjashtë herë më të larta se sa duhej. Për këtë arsye ne kaluam në fazën e studimit klinik në një kampion fillestar njerëzish, për të testuar sigurinë e tij. Nëse rezultatet janë pozitive edhe në këtë rast, mund të vazhdojmë me verifikimin e efektivitetit të tij ndaj tumoreve. “Inhibitorët e zgjidhjes së konfliktit të transkriptimit-përsëritjes mund të ofrojnë një rrugë të re dhe unike terapeutike për të shfrytëzuar këtë cenueshmëri selektive në kancer ,” nënvizuan autorët e hulumtimit. “Studimet mbi molekulat e reja kundër kancerit tregojnë se kërkimi shkencor gjithmonë ecën përpara me zbulime të reja. Megjithatë, pasi të jenë marrë rezultatet in vitro dhe te kafshët,duhet pritur që rezultatet e pacientëve të dekretojnë suksesin përfundimtar të një molekule të re ”, komenton Saverio Cinieri, president i AIOM, Shoqatës Italiane të Onkologjisë Mjekësore, i cili nuk e fsheh optimizmin e tij ndaj studimit.

Për cilat lloje të kancerit
Studimi i molekulës nisi nga rasti i vogëlushes Anna, e cila u godit nga një neuroblastoma kur ishte shumë e re dhe më pas vdiq në moshën 9-vjeçare. Babai, pasi u takua me Dr. Malkas, i ofroi asaj 25 mijë dollarë për kërkime kundër formave të kancerit si ai që kishte vajza e tij dhe më pas Fondi ANNA, një fondacion për kërkimin e kancerit, mblodhi gjithashtu 400 mijë dollarë për të financuar studime të reja . Ilaçi i ri është krijuar posaçërisht kundër tumoreve të ngurta, për të cilat për momentin po vazhdojmë me terapi të shumta të kombinuara: «Deri më sot ekziston një ilaç që vepron në mënyrë absolutisht selektive, vetëm kundër qelizave tumorale.Ne po punojmë për të dhe jemi bërë gjithnjë e më të mirë në të, por tani për tani duket e pamundur që të ketë një molekulë që zgjidh të gjitha problemet”, vëren onkologu Michelino De Laurentiis, i Institutit të Kancerit Pascale në Napoli.

Sa do të zgjas
Tani për tani do të nisë faza 1 e studimit klinik për AOH1996, ku do të përfshihen 8 pacientë me kancer, mbi të cilët do të testohet doza ideale e ilacit për të verifikuar tolerueshmërinë dhe sigurinë e tij.

Do të duhet kohë, por shumë studime po shkojnë sherimit te semdunjes. Vitet qe do vijne pritet qe te vijne lajme te mira kunder kancerit. Shiko.news

Burimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *