Keto jane semundjet alarmante qe po rriten cdo dite nga pirja e veres

Numri alarmant i ‘orës së verës’: Shkalla e kancerit të mëlçisë është rritur me 40% në dekadën e fundit – dhe ekspertët kanë frikë se mund të jetë faji për pirjen e rëndë në mbrëmje. ‘Ora e verës’ mund të duket si një kënaqësi në fund të ditës. Por ekspertët paralajmërojnë se kultura, e përhapur në mesin e klasës së mesme më të vjetër të Britanisë, mund të jetë pas rritjes së rasteve të kancerit të mëlçisë dhe vdekjeve. Normat janë rritur me 40% në dekadën e fundit, tregojnë shifrat.

Pirja e tepërt e alkolit dhe mbipesha janë dy nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut për sëmundjen, e cila shpesh ka simptoma të vështira për t’u dalluar ose aspak. Konsumi i përgjithshëm i alkolit ka rënë në Angli vitet e fundit. Por normat janë më të larta në moshën mbi 65 vjeç, të cilët janë më të rrezikuar nga kanceri i mëlçisë, me të dhënat e NHS që tregojnë se një e pesta pi ende shumicën e ditëve. Trusti britanik i mëlçisë paralajmëroi sot se një numër i madh i rasteve të mëlçisë po konfirmohen vetëm pasi kanceri është përhapur, duke e bërë më të vështirë trajtimin. Shifrat zyrtare tregojnë se 23% e burrave dhe 14% e grave të moshës 65 vjeç e lart pinë alkool të paktën pesë ditë në javë. Për krahasim, vetëm 2% e 16-24-vjeçarëve pinë kaq shumë. Ata gjithashtu kanë më pak gjasa t’i përmbahen kufijve të pijes së NHS prej 14 njësive në javë – që është rreth 6 litra birrë ose 1 shishe e gjysmë verë. Ajo sugjeron se ata janë përkrahësit më të mëdhenj të kulturës së orës së verës, e cila i sheh njerëzit të kthehen drejt verës, birrës ose një kokteji në mbrëmje për t’u çlodhur. Dr Colin Angus, një studiues i alkolit në Universitetin Sheffield, tha për MailOnline se zakonet e alkoolit të britanikëve janë zhvendosur nga pijetore në shtëpi në dekadat e fundit. Dhe ata që pinë shumë alkool tani kanë më shumë gjasa të jenë një ‘çift në të 60-tat e tyre duke pirë verë në shtëpi para televizorit’, në vend se një ’20-vjeçar stereotip që humbet në derën e një dyqani pas një nate të madhe’, tha ai. . Dr Angus tha: “Në shumë mënyra kjo ka bërë që dëmi i alkolit të bëhet më pak i dukshëm, por megjithatë shkalla e sëmundjeve kronike të shkaktuara nga alkooli – duke përfshirë por pa u kufizuar në kancerin e mëlçisë – janë rritur në heshtje në mënyrë të vazhdueshme.

Është e vështirë të thuhet nëse koncepti “ora e verës” është një shkak apo një simptomë e këtij ndryshimi në sjelljen e pijes (ose thjesht një dredhi e zgjuar marketingu nga prodhuesit e alkolit). “Por rritja e pijeve në shtëpi, veçanërisht në grupmoshat më të vjetra, është një shqetësim i madh për shëndetin publik.” British Liver Trust ka frikë se rritja e trendit ka nxitur kancerin e mëlçisë. Ajo ka paralajmëruar më parë se ‘pija e çuditshme shtesë’ në orën e verës mund të ‘duket e padëmshme’, por me kalimin e viteve mund të zhvillohet në një ‘gjendje serioze të mëlçisë’. Të dhënat e Kërkimit të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar tregojnë se 10 njerëz për 100,000 diagnostikohen me kancer të mëlçisë çdo vit – ekuivalent me rreth 6,200 britanikë çdo vit. Kjo është 43 për qind në krahasim me një dekadë më parë, kur norma ishte afërsisht shtatë për 100,000. Shifra pritet të rritet në 15 për 100,000 deri në vitin 2035, që do të shënonte një rritje prej 50 për qind nga nivelet aktuale. Ndërkohë, vdekjet janë rritur nga gjashtë në nëntë për 100,000 në 10 vitet e fundit, me 50 për qind. Rreth 5,800 vdekje nga kanceri i mëlçisë regjistrohen çdo vit. Shumë kancere të mëlçisë kapen vetëm kur janë bërë më të avancuara – si përhapja në nyjet limfatike ose organe të tjera – gjë që e bën më të vështirë trajtimin, pasi nuk mund të hiqet me kirurgji ose transplantim të mëlçisë.

Një në 14 raste të kancerit të mëlçisë shkaktohet nga pirja e alkolit, thonë ekspertët. Megjithatë, të qenit mbipeshë ose obez gjithashtu rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të mëlçisë dhe mund të jetë në trend. Britania është bërë më e trashë në dekadën e fundit, me 36 për qind të të rriturve tani mbipeshë, ndërsa 28 për qind të tjerë janë obezë. Profesor Stephen Ryder, një këshilltar mjekësor në British Liver Trust dhe një konsulent hepatolog në Spitalin Universitar Nottingham, tha për The Telegraph : “Lajmi i mirë është se ka gjëra që mund të bëni për të zvogëluar rreziqet. “Mbajtja e një peshe të shëndetshme, shmangia e pirjes së tepërt të alkoolit dhe mbrojtja nga hepatiti viral janë mbrojtja më e mirë kundër sëmundjeve të mëlçisë dhe kancerit të mëlçisë.

Zverdhja e lëkurës/syve, ënjtja e barkut, të vjellat me gjak dhe jashtëqitjet e zeza dhe ‘të zbehta’ janë simptoma të kancerit të mëlçisë. Gati gjysma e rasteve diagnostikohen në kujdesin urgjent, siç janë departamentet e A&E. Profesor Ryder i tha gazetës: “Nëse po përjetoni simptoma të tilla si humbja e oreksit, të përziera, stomaku i fryrë ose zverdhja e lëkurës ose e syve tuaj, ju lutemi mos i injoroni – bëni një takim me mjekun tuaj për t’i kontrolluar ato. .’ Në përgjigje të rritjes së prevalencës së kancerit të mëlçisë, British Liver Trust ka krijuar një uebsajt të ri dhe burime për të sëmurët që të marrin ndihmë.

Pamela Healy, shefja ekzekutive e bamirësisë, tha: “Pacientët me kancer të mëlçisë na kanë thënë se nuk e kishin kuptuar që Trusti Britanik i Mëlçisë ishte gjithashtu këtu për pacientët me kancer të mëlçisë – ata shpesh ishin të hutuar dhe të shqetësuar dhe nuk dinin se ku të drejtoheshin. ndihmë. “Ne kemi krijuar burime të reja dhe një faqe interneti me informacion të synuar për ta bërë më të lehtë për njerëzit që të marrin ndihmën që u nevojitet. “Programi i ri i aktivitetit është në përgjigje të rritjes shqetësuese të rasteve në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. “Ne jemi gjithashtu thellësisht të shqetësuar se nivelet e mbijetesës për kancerin e mëlçisë mbeten kaq të ulëta – një situatë që duhet të ndryshojë urgjentisht.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *