Diagnoza e kancerit të gjirit të nënëve në moshëve 32 vjeç tregon se si…

Diagnoza e kancerit të gjirit të nënës në moshën vetëm 32 vjeç tregon pse gratë duhet të kontrollohen çdo gungë, pavarësisht nga mosha e tyre Pas një beteje pesëvjeçare me problemet e fertilitetit.

Kemi Olowe po fokusohej në gëzimet e mëmësisë me djalin e saj nëntë muajsh, Samuelin, kur ndjeu një gungë në gjoksin e djathtë. Kemi, në atë kohë vetëm 32 vjeç, nuk u shqetësua tepër pasi supozoi se ishte një kanal qumështi i bllokuar, i cili është një problem i zakonshëm gjatë ushqyerjes me gji nëse foshnja nuk arrin të kapet siç duhet ose indi i gjirit është i irrituar. Në gratë e moshës 35 deri në 49 vjeç, kanceri i gjirit është, në fakt, shkaku më i zakonshëm i vdekjeve në Mbretërinë e Bashkuar, duke llogaritur 712 vdekje në vit. Analiza nga Cancer Research UK tregon se 25 për qind e grave afrikane të zeza dhe 22 për qind e grave të zeza të Karaibeve me kancer gjiri diagnostikohen në fazat 3 ose 4, krahasuar me 13 për qind të grave të bardha britanike. Kemi shkoi për herë të parë te mjeku i saj i përgjithshëm në janar 2018. “Ai nuk mund ta gjente gungën edhe pse unë mund ta mbaja fizikisht”, thotë ajo.

“Ai më dërgoi për një ekografi dhe radiologu tha se qumështi po thahej. Ndjeva se po humbisja kohën e NHS-së, por më dukej sikur po rritej më pranë sqetullës sime. “Në korrik, fola me një mjek të përgjithshëm në telefon dhe më dërguan për një tjetër ultratinguj. E bënte i njëjti radiolog. Ajo më pyeti pse u ktheva dhe, në skanim, tha se asgjë nuk kishte ndryshuar. “Pastaj një student i mjekësisë, i cili ishte në dhomë, filloi të bënte pyetje dhe të tregonte gjërat në ekran. Unë jam shumë mirënjohës për atë studente – ajo mund të më ketë shpëtuar jetën pasi shkova menjëherë për një biopsi.’ Kemi bëri një mamografi të nesërmen dhe më pas një skanim të kockave. Ajo nuk e kuptoi se për çfarë ishte – ‘kisha shumë frikë të pyesja’ – por tani e di se me kancerin e gjirit të avancuar, vendi më i mundshëm për t’u përhapur janë kockat.

Dy javë më vonë, Kemi shkoi me bashkëshortin e saj, Peter, 37, një biznesmen, për të parë një konsulent. “Infermierja mbante një dosje të shënuar me kancer gjiri, por nuk e kuptova se do të ma jepte”, kujton ajo. “Kur konsulenti tha se kisha kancer të gjirit, ngriva dhe më pas pata një atak paniku. Gjithçka që mund të mendoja ishte: “Biri im, biri im.” Ai nuk ishte as dy vjeç atëherë. “Familja ime anuloi festën surprizë të 60-vjetorit të babait tim atë mbrëmje. Në vend të kësaj ata erdhën te tanët, dhe unë qava ndërsa ata më ngushëllonin. Të nesërmen vendosa të bëja atë që duhej të bëja për ta luftuar këtë. Shkova në palestër dhe më pas bëra flokët dhe thonjtë dhe grimoja çdo ditë. “Ne kishim harruar se kishim sigurim shëndetësor privat. Kështu që tre ditë më vonë patëm një konsultë një orëshe me të njëjtin mjek që më kishte diagnostikuar.’ Brenda dy javësh nga diagnoza e saj, Kemi iu hoqën pesë nyje limfatike në sqetullën e saj të djathtë (nyjet limfatike në sqetull më afër tumorit janë vendi i parë më i mundshëm për përhapjen e kancerit). Një nyje ishte prekur, kështu që ajo u këshillua të bënte një mastektomi.

Kemi dhe Peter më pas shkuan në Njësinë e Konceptimit të Asistuar të Guy dhe St Thomas në Londër për të folur rreth IVF dhe ngrirjes së embrioneve për një vëlla për Samuelin (i cili lindi pas katër raundeve të IVF). “Ndërsa kisha një kancer që pranonte estrogjenin [i nxitur nga hormoni], ata më pyetën nëse doja që hormonet të hynin në trupin tim për të më stimuluar [për të prodhuar vezë],” thotë ajo. “Unë dhe Pjetri shikuam njëri-tjetrin dhe thamë: “Do të kthehemi tek ju.” Në makinë folëm se sa mirënjohës ishim që kishim Samuelin, por unë dua të qëndroj gjallë për të, kështu që vendosëm të mos ecnim përpara.’ Kemi nuk di të ketë kancer të gjirit në familjen e saj, ‘kjo është arsyeja pse kjo ishte një tronditje’, thotë ajo. “Dy herë konsulenti im më referoi për testim gjenetik dhe të dyja herët u refuzua për shkak të moshës sime.” Zonja Roche thotë se femrave të diagnostikuara me kancer gjiri në të 30-at, por pa një histori familjare të sëmundjes, normalisht do t’u ofrohet testimi gjenetik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *