Renia e imunitetit pas dozave të vaksinës Pfizer? Mjekët kanë një këshillë për marrësit e vaksinave

  Ka pak dyshim tani, studim pas studimi, në jetën reale dhe në hapësirën laboratorike, se imuniteti i njerëzve fillon të ulet vetëm disa muaj pasi të përfundojnë dy dozat e vaksinës Pfizer.

  Ndërsa marrja e dy dozave të vaksinës krijon një përgjigje të fortë imune, që zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të rënda, me më shumë se 90%, mbrojtja kundër infeksioneve më të buta dhe asimptomatike bie gradualisht.

  Por a duhet të shqetësohen njerëzit në lidhje me këtë?

  “Unë mendoj se ne presim që imuniteti të dobësohet ngadalë, me kalimin e kohës, por kjo nuk është një arsye për panik,” tha Dr Ann Falsey, specialiste në sëmundjet virale të frymëmarrjes në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Rochester.

  “Vaksinat janë të gjitha në gjendje të mirë – Pfizer, Moderna dhe Johnson & Johnson – për sëmundje të rënda,” tha Falsey për CNN. “Tani, kjo nuk do të thotë që ne përfundimisht nuk mund të arrijmë në një pikë ku të kemi vërtet nevojë për njerëz që të marrin stimulues për të parandaluar sëmundje më të rënda. Por, në të vërtetë, shumica e infeksioneve janë ftohjet, ndoshta sëmundje të ngjashme me gripin- jo sëmundjet e frikshme me të cilat përballeshim më parë. Pra, mesazhi im kryesor është, mos u frikësoni. Ju do të jeni mirë! “

  Këtë javë, dy studime të tjera iu shtuan dëshmisë se imuniteti nga vaksina e Pfizer bie.

  “Këto gjetje sugjerojnë që një pjesë e madhe e popullsisë së vaksinuar mund të humbasë mbrojtjen e saj kundër infeksionit në muajt e ardhshëm, ndoshta duke rritur potencialin për valë të reja epidemike,” shkroi ekipi në një raport të botuar në New England Journal of Medicine.

  Kjo ndodh sepse sistemi imunitar i njeriut është kompleks.

  Antitrupat formojnë vijën e parë të mbrojtjes, duke ndaluar një virus të hyjë në disa qeliza në trup. Kjo është mbrojtja që fillon të zhduket me kalimin e kohës.
  Por ekziston një linjë e dytë e mbrojtjes-imuniteti i bazuar në qeliza.

  Qelizat e quajtura qelizat B dhe qelizat T mund të kërkojnë më shumë kohë sesa antitrupat, por ato sigurojnë një mbrojtje më të gjatë, më të gjerë kundër infeksionit dhe janë përgjegjës për zvogëlimin e infeksioneve të rënda.

  Pra, ndërsa njerëzit mund të jenë të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të lehta pasi të jenë vaksinuar, ata kanë shumë më pak gjasa të sëmuren vërtet, të përfundojnë në spital ose të vdesin.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *