Varianti i ri i kovidit po rriten përsëri në të gjithë Evropën. A eshte e vlefshme vaksiana per kete variant?

Cili është varianti Deltacron?

Siç sugjeron emri, Deltacron është një lloj i Covid-19 që përbëhet nga elementë nga variantet e mëparshme Delta dhe Omicron.

Rreth 30 raste janë zbuluar në Angli sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore të Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) dhe duket se ka qarkulluar në Evropë që nga fillimi i janarit por ftamiresisht eshte pa probleme dhe ata qe jane te vaksinuar jane me te mbrojtur nga ky virsus.

Analiza sugjeron se është kryesisht e ngjashme me Delta-n, por vjen me proteinën spike të Omicron – që do të thotë se kombinon ashpërsinë e Delta-s me infektivitetin e Omicron.

Megjithatë, për shkak të rritjes së imunitetit të njeriut ndaj të dy varianteve, shkencëtarët sugjerojnë se deri më tani është duke bërë relativisht pak dëm.

A do të kërkojnë variantet e reja një vaksinë tjetër?

Vaksinat Covid-19 jane ende efikase dhe sjellin nje mbrojtje ndaj virusit.

Mbretëria e Bashkuar aktualisht po ofron përforcues pranveror për njerëzit e moshës 75 vjeç e lart dhe ata që janë me te mbrojtur si masë paraprake rreth gjashtë muaj pas përforcuesit fillestar. 75,000 kanë rezervuar tashmë dozën e tyre të katërt që nga hapja e shërbimit dje në mëngjes.

Por eshte ende heret per te folur rreth ketij virusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *