Vjen lajmi i mire per vendin tone dhe Shqiptaret. Shqiperia ne BE

Mediat franceze i kanë kushtuar ditet e fundit një artikull anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Media e njohur franceze Liberation shkruan në artikullin e saj se procesi i bashkimit të vendit të vogël të Adriatikut në Bashkimin Evropian mund të materializohet më shpejt se sa pritej.

Sipas këtij artikulli kjo mund të ndodh për shkak të ofensivës së Putinit në Ukrainë. Objektivat janë të qarta: bashkimi politik dhe forcimi i Ballkanit Perëndimor ushtarakisht.

Në artikull bëhet me dije gjithashtu se pushtimi i Ukrainës nga Rusia ka nxitur bashkëpunimin brenda kampit për të forëcuar dhe mbrojtur territoret ku mund të përhapët konflikti.

“Shtatëdhjetë e pesë avionë luftarakë sovjetikë shushurijnë përgjatë pistës së aeroportit ushtarak të Kuçovës, një ish-bazë komuniste në Shqipërinë qendrore. Por këto instalime, të thirrura për të akomoduar një qendër të re të operacioneve të NATO-s, janë në rrugë për të gjetur shkëlqimin e tyre.

Rinovimi i vendit, i nisur në vitin 2018, është përshpejtuar nga kriza e Ukrainës, e cila po nxit bashkëpunimin brenda kampit kundër Putinit dhe forcimin e mbrojtjes së territoreve në të cilat mund të përhapet konflikti.

Riparimi i pistës, modernizimi i kullës së kontrollit, ndërtimi i njësive të reja magazinimi… Kjo punë, e cila duhet të përfundojë në vitin 2023, financohet nga aleanca transatlantike, e cila tashmë ka ndarë më shumë se 55 milionë dollarë (rreth 51 milionë euro. ) në projekt që nga fillimi i tij në 2018.

Mbështetja e forcave të NATO-s tashmë të pranishme, duke përfshirë kampin Bondsteel në jug të Kosovës, Baza Ajrore e Kuçovës do të jetë një aset strategjik kyç në një rajon politikisht të paqëndrueshëm,” shkruhet në artikull.

“Ndryshimi i mjedisit të sigurisë globale i ka dhënë tani një shtysë të konsiderueshme përfundimit të projektit,” tha një zyrtar i NATO-s për AFP të bazës së Kuçovës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *