Çfarë ndodh nëse si ndryshojmë çarçafët shpesh?

  Të paktën një te treten e jetës sonë e kalojmë në shtrat? Të paktën një e treta, sepse ne jemi të paktën 7-8 orë në ditë edhe kur nuk jemi duke fjetur. Kjo është arsyeja pse nëse pastrimi është thelbësor në të gjithë shtëpinë, aq më tepër është edhe në shtrat: por çfarë nëse nuk i ndryshojmë shpesh çarçafët?

  Le të përpiqemi të sqarojmë pak për të kuptuar. Arsyeja themelore për pastrimin e çarçafëve, për tonat dhe për më tepër atë të çdo fëmije në shtëpi është një çështje higjene dhe jo e një bukurie të pastër. Në fakt, ne rrezikojmë të jetojmë me rrezikun e kontaktimit me kolonitë e mikrobeve të fshehura midis çarçafëve.

  Hulumtime të ndryshme kanë treguar se si njeriu prodhon midis gjysmë litër dhe një litër djerse në ditë në situata të ndryshme, përfshirë këtu edhe kur është në shtrat. Në verë ndodh që shpesh, edhe me dritaret e hapura ose kondicionerin në shtëpi, të zgjoheni të lagur dhe për pasojë edhe të lagni jastëkun dhe çarçafët. Në realitet është një prodhim i vazhdueshëm, gjatë gjithë vitit, dhe për këtë arsye rreziqet zgjasin edhe gjatë gjithë vitit.

  Djersa dhe lagështia janë habitat i përsosur për mikrobet, të shkaktuara nga djersa por edhe nga lëkura dhe kollitja si dhe teshtima. Kësaj i shtohen të gjitha mikrobet që vijnë nga jashtë. Dhe për t’i bërë gjërat më keq, ka edhe marimanga nga pluhurat dhe polenet në pranverë. A është kjo e mjaftueshme për ju? Ndër rreziqet janë edhe pështyma dhe lëkura e vdekur.

  Një seri armiqësish (gati) të padukshëm që vë në rrezik shëndetin tonë dhe ata që na rrethojnë çdo ditë. Mikrobet gjithmonë pranë gojës dhe hundës, praktikisht e pamundur të mos pësojnë efektet. Ato janë shkatërruese për ata që vuajnë nga simptoma alergjike, por në përgjithësi ato janë të këqija për shëndetin e gjithkujt.

  Pra, mos ndryshimi i çarçfëve rregullisht, le të themi të paktën një herë në javë, është një zakon i keq që të anullohet shpejt. Shtrati i lënë ashtu si është për një kohë të gjatë është mjedisi i përsosur për të bërë që mikroorganizmat të shumohen.

  Pyetja është një: si ta mbash shtratin gjithmonë të pastër? Ndërkohë, sa herë që ndryshoni shtratin, mos e bëni vetëm me çarçafë. Mbulesat e jastëkëve, jorganet dhe mbulesat e shtratit, si jorganët verorë ashtu edhe ato dimëror, gjithashtu duhet të vendosen në lavatriçe.

  Një rregull i mirë është që të stilizoni jastëkët të paktën çdo dy, maksimum tre muaj. Dhe t’i lani kapakët disa herë në vit, madje edhe para se t’i vini larg për ndryshimin e stinës

  Por nuk është vetëm kjo. Ajri në dhomën e gjumit çdo ditë për të paktën gjysmë ore para se ta bëni këtë dhe përdorni fshesën me korrent në dhomë të paktën një herë në javë.

  Në të njëjtën mënyrëlani dhe dezinfektoni dyshemetë (dhe cilindo tapet) një herë në javë. Më në fund mund të duket e tepërt ta thuash, por bëj dush para se të flesh.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *