Kjo eshte je nga shkaket kryesore per kancerin ne gjir

Pilulat KONTRACEPTIVE rrisin rrezikun e kancerit të gjirit deri në 30 për qind, zbuloi një studim.

Rreziku i shtuar është ende i vogël – më pak se 0.3 për qind – por mbi mesataren për përdoruesit e “minipilulës” më të re vetëm me progestogjen , si dhe për ata që marrin pilulën më të vjetër të kombinuar.

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit thanë se rreziqet ishin dukshëm më të larta tek gratë mbi 40 vjec sesa ato në adoleshencë dhe në të 20-at e tyre.

Ndërsa shanset e zhvillimit të kancerit në kontraceptivin e kombinuar ishin të njohura, hulumtimi i ri ofron një pasqyrë të freskët për pilulën më të re.

Autorja e studimit Kirstin Pirie tha se rreziqet duhet të peshohen kundrejt “përfitimeve të vërtetuara mirë” të kontracepsionit.

Ajo tha: “Të gjitha llojet e kontraceptivëve vetëm me progestogjen shoqërohen me një rritje të lehtë të rrezikut të kancerit të gjirit , ngjashëm me atë të kontraceptivëve oralë të kombinuar.

Pilulat mund të shkaktojnë një sërë efektesh anësore, duke përfshirë gjoksin e butë dhe ndjenjën e sëmundjes, dhe gjithashtu mund të ndikojnë në peshën trupore, disponimin dhe dëshirën seksuale te disa gra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *