Kufijtë e mbyllur deri në shtator?! Cili është propozimi i Macron për zonën Schengen

  Më 17 mars shtetet e BE-së vendosën që të mbyllnin kufijtë për joevropianët, për shkak të shpërthimit të koronavirusit. Më 16 prill, drejtuesit e këtyre vendeve do të duhet që të mblidhen sërish e të vendosën nëse të rihapin kufjtë, apo të vazhdojnë të kenë në fuqi atë.

  Por situata nuk është e mirë në hapësirën e BE-së. Kjo sepse COVID-19 vazhdon që të shkaktojë jete te humbura

  Sipas mediave evropiane, zona e Shengenit në Evropë mund të mbajë kufijtë e saj të mbyllur deri në shtator, për të mbrojtur veten kundër kërcënimit të COVID-19 nga SHBA dhe vendet e tjera që kanë shpërthim të pakontrolluar të koronavirusit. Presidenti francez Emmanuel Macron ka raportuar se ka rritur mundësinë që vendet pa kufij të qëndrojnë të mbyllura për shumicën e të huajve për gjashtë muaj të tjerë.

  Mbyllja fillestare 30-ditore e kufirit do të përfundojë në 16 Prill. Nëse anëtarët bien dakord për rinovimin e saj, Evropa do të mbetet në një bllokim të paprecedent, i barrikaduar në botën e jashtme për të paktën dy muaj në total.

  Këto vende do të mbeten jashtë kufijve për të gjithë, por qytetarët e BE-së, banorët e përhershëm dhe të tjerët me arsye thelbësore për të udhëtuar për janë të përjashtuar. Personat që janë të përjashtuar përfshijnë gjithashtu mjekë, staf mjekësor, diplomat dhe punonjës ndërkufitar, si dhe pasagjerë tranzit.

  BE thotë se mbyllja e kufirit ka shkaktuar uljen e trafikut ajror në bllok në pothuajse zero. Fluturimet e vetme që funksionojnë kryesisht janë për ngarkesë dhe riatdhesim. BE-ja nxiti veprimin e njëanshëm për të përmirësuar përhapjen e virusit, pasi shumë vende fillimisht zgjodhën vet mbylljen e kufijve.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *