Rama Mister Corona! Portali gjerman shkrim për kryeministrin tone:

  Portali gjerman, Die Tageszeitung (TAZ) i ka kushtuar një artikull Shqipërisë dhe kryeministrit Edi Rama, në lidhje me menaxhimin e krizës së krijuar nga përhapja e koronavirusit.

  Sipas shkrimit të TAZ, në këto ditë askush nuk mund t’i shpëtojë Ramës në Shqipëri duke filluar me mesazhet zanore për përdoruesit e ”Vodafone” tek postimet në Facebook, video tutorial për përdorimin e aplikacionit të autorizimeve dhe tek masat e marrë nga vetë ai.

  “Prej disa kohësh, Rama ka mundur të veprojë ashtu siç dëshiron: Opozita konservatore Partia Demokratike (PD) ka bojkotuar Parlamentin për një kohë të gjatë në një klinikë të përjetshme me Partinë e tij Socialiste (PS). Meqenëse Gjykata Kushtetuese u shqyrtua politikisht, ajo nuk është më funksionuese.

  Rama është vetëm shumë i lumtur që përfitoi nga ky “fushëveprim” në situatën aktuale. Deri më tani ka 409 raste të konfirmuara të Corona në Shqipëri, 23 njerëz kanë vdekur nga epidemia (nga 10 Prill). Vendi ka pasur masa jashtëzakonisht të rrepta korona që nga 9 mars, të cilat Rama i zbatoi i vetëm. Për shembull, pensionistët nuk lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre deri në fund të epidemisë; pyetjet e tyre përmes aplikacionit janë refuzuar”, thuhet në artikull.

  “Edi Rama është mister Corona” është titulli që media gjermane i ka vendosur këtij shkrimi.

  Artikulli i Die Tageszeitung:

  Nëse doni të mësoni rreth situatës aktuale në Shqipëri në kohën e Corona, mos të konsultoheni me media me cilësi ose në faqen e internetit të një autoriteti shtetëror, por bëni një vizitë në faqen në Facebook të Kryeministrit Edi Rama. Sepse ai e quajti “luftë”, siç e quan luftën kundër Covid-19, dhe e shpalli atë përparësinë e vetme kryesore.

  Nëse doni të dilni nga banesa, për shembull, ju duhet një aplikacion për të marrë një leje elektronike. Në Shqipëri ka një shtetrrethimi veçanërisht të rreptë: midis 5:00 dhe 13:00 vetëm një person për një familje lejohet të largohet nga shtëpia për një orë maksimale për të bërë veprime të rëndësishme. Është një shtetrrethimi i plotë nga e shtuna pasdite deri në mëngjes të hënën. Shqiptarët mësuan se si ta përdorin këtë aplikacion vetëm nga vetë Rama – në një video tutorial në faqen e tij në Facebook.

  Askush nuk mund t’i shpëtojë Ramës këto ditë. Ai rregullisht dërgon mesazhe zanore për të gjithë përdoruesit e ”Vodafone” në vend. Aktivistja Gresa Hasa tregon për TAZ se si ajo bëri një telefonatë të rëndësishme: “Thirrja ime u bllokua thjesht, në vend të kësaj duhej të dëgjoja zërin e Ramës:” Përshëndetje, ky është Edi. Lani duart! Qëndro në shtëpi! Së bashku mund ta bëjmë! Ju përqafoj nga një distancë! ”Ajo e kuptoi atë shumë ndërhyrëse.

  Në krizën e koronës, Rama skenon veten më shumë se zakonisht se numri një i Shqipërisë, të gjitha fijet bashkohen me të. “Këtu nuk ka asnjë shtet të vërtetë, Rama është Alfa dhe Omega”, thotë Hasa. Rama vështirë se i mungon ndonjë mënyrë tjetër për të zgjeruar këtë pozicion – për shembull, kur ai përpiqet të miratojë një ligj censure për mediat dhe gazetarët e pavarur të mbetur: të fyer si “mbeturina mund” brenda.

  Masat e marra nga vetë ai:

  Prej disa kohësh, Rama ka mundur të veprojë ashtu siç dëshiron: Opozita konservatore Partia Demokratike (PD) ka bojkotuar Parlamentin për një kohë të gjatë në një klinikë të përjetshme me Partinë e tij Socialiste (PS). Meqenëse Gjykata Kushtetuese u shqyrtua politikisht, ajo nuk është më funksionuese.

  Rama është vetëm shumë i lumtur që përfitoi nga ky “fushëveprim” në situatën aktuale. Deri më tani ka 409 raste të konfirmuara të Corona në Shqipëri, 23 njerëz kanë vdekur nga epidemia (nga 10 Prill). Vendi ka pasur masa jashtëzakonisht të rrepta korona që nga 9 mars, të cilat Rama i zbatoi i vetëm. Për shembull, pensionistët nuk lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre deri në fund të epidemisë; pyetjet e tyre përmes aplikacionit janë refuzuar.

  Se shumë njerëz i pranojnë këto masa është edhe për shkak të pamjeve tronditëse nga Italia, me të cilat Shqipëria ka lidhje të ngushta ekonomike dhe sociale. Dhe frika se sistemi i dobët shëndetësor i Shqipërisë nuk do të jetë në gjendje t’i rezistojë një shpërthimi masiv të virusit.

  Llogaritja e fuqisë së Ramës:

  Fakti që Rama është mentalisht në luftë mund të shihet edhe në rrugët e qyteteve. Pamjet në mediat sociale dhe programet televizive tregojnë automjete ushtarake dhe ushtarë të armatosur shumë që patrullojnë lagjet. Sipas Ramës, ata duhet të ndërmarrin çfarëdo veprimi që është i nevojshëm, përfshirë gazin lotsjellës.

  Duke marrë parasysh të gjitha rregullat e rrepta, duket e çuditshme që ato nuk duket të zbatohen për të gjithë: fabrikat e këpucëve, qendrat e thirrjeve, minierat dhe vendet e ndërtimit vazhdojnë të funksionojnë.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *