Rusia “hakmerret’ edhe ndaj shtetit te madh aziatk, prish traktatin e paqes dhe.. : Po demton interesat ruse..

Rusia prish mardheniet me Japonin pasi Japonia, së bashku me SHBA-në dhe Evropën, kanë vendosur dënime të gjera ekonomike ndaj Rusisë pas pushtimit.

Japonia eshte kunder luftes se Rusis ndaj Ukraines por Rusia gjithashtu planifikon të tërhiqet nga diskutimet për aktivitetet e përbashkëta ekonomike në këto ishuj dhe planifikon të mos zgjasë statusin e Japonisë si partner në kuadrin e Bashkëpunimit Ekonomik të Detit të Zi.

Rusia dhe Japonia nuk i dhanë fund zyrtarisht armiqësisë të Luftës së Dytë Botërore për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi ishujt e vegjël të njohur në Rusi si Kurilet Jugore dhe në Japoni si Territoret Veriore, të cilët shtrihen në ishullin verior të Japonisë, Hokkaido, që u pushtuan nga forcat sovjetike në 1945.

Sipas një deklarate të përbashkët në vitin 1956, Bashkimi Sovjetik ra dakord të dorëzonte dy nga ishujt, të quajtur Habomai dhe Shikotan në Japoni, pasi vendet nënshkruan një traktat paqeje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *