5 shenjat për të dalluar tumoret në trupin tuaj sipas eksperteve

A ndiheni te lodhur? Apo është shfaqur një gungë në trupin tuaj?

Nëse po, ia vlen të shihni mjekun e përgjithshëm vetëm për t’u siguruar që simptomat tuaja nuk janë shenjë e diçkaje të keqe.

Një sondazh i fundit nga organizata bamirëse Cancer Research UK zbuloi se gjysma e njerëzve me simptoma të mundshme të kancerit e lënë atë më shumë se gjashtë muaj përpara se të kontaktojnë mjekun e tyre të përgjithshëm.

Pa dyshim, simptomat e kancerit janë të gjerë dhe shpesh mund të maskojnë si sëmundje të përditshme si ftohja ose gripi .

Por është gjithmonë më mirë të bëni kujdes nëse keni ndonjë nga këto simptoma, të cilat sipas NHS mund të jenë një shenjë e kancerit:

1. Kollë, dhimbje gjoksi dhe gulçim
Kollitja është një refleks natyral dhe është mënyra e trupit për të pastruar rrugët e frymëmarrjes të mushkërive nga mukoza, mikrobet dhe irrituesit.

Shumica e kollitjeve thjesht do të pastrohen vetë brenda disa javësh.

Thënë kështu, një kollë e vazhdueshme mund të jetë një simptomë e kancerit të mushkërive, veçanërisht nëse pini duhan .

NHS rekomandon të flisni me një mjek të përgjithshëm nëse keni pasur kollë për tre javë ose më shumë.

Kanceri i mushkërive është kanceri i dytë më i zakonshëm në mesin e duhanpirësve dhe jo duhanpirësve në Britani, sipas Cancer Research UK.

2. Ndryshimet në zakonet e zorrëve
Ndryshimet në zakonet e zorrëve nuk janë kurrë të këndshme dhe shpesh mund të na lënë në siklet.

Kanceri i zorrëve është kanceri i katërt më i zakonshëm në MB, duke përbërë 11 për qind të të gjitha rasteve të kancerit, sipas organizatës bamirëse të kancerit.

NHS ka thënë se më shumë se 90 për qind e njerëzve me kancer të zorrëve kanë një nga kombinimet e mëposhtme të simptomave:

një ndryshim i vazhdueshëm në zakonin e jashtëqitjes – urryerje më shpesh, me derdhje më të lirshme dhe më të rrjedhshme dhe nganjëherë dhimbje barku
gjak në vath pa simptoma të tjera të grumbujve (hemorroide) – kjo e bën të pamundur që shkaku të jetë hemorroide
dhimbje barku, parehati ose fryrje të shkaktuara gjithmonë nga ngrënia – ndonjëherë duke rezultuar në një reduktim të sasisë së ushqimit të ngrënë dhe humbje peshe
Është e rëndësishme të mbani mend se shumica e njerëzve me këto simptoma nuk kanë kancer të zorrëve.

3. Fryrje
Fryrja e barkut mund të jetë një shenjë e shumë gjërave, të tilla si ngrënia e tepërt, pirja e pijeve të gazuara dhe madje edhe menstruacionet.

Megjithatë, mund të jetë gjithashtu një simptomë e kancerit ovarian .

Kanceri i vezoreve i quajtur “një vrasës i heshtur ” ka shumë pak simptoma të dukshme që do të thotë se mbi 70 për qind e kancereve të vezoreve nuk zbulohen derisa sëmundja të ketë arritur një fazë të avancuar.

Një nga këto simptoma është fryrja, e cila mund të ndodhë nëse kanceri është përhapur në mukozën e stomakut – duke e irrituar atë dhe duke bërë që ai të prodhojë më shumë lëngje se normalja.

4. Gunga
Gjetja e një gungë të re në trupin tuaj mund të jetë e frikshme.

Është e rëndësishme të mbani mend se në shumicën e rasteve do të jetë i padëmshëm.

Shumë gunga shfaqen për shkak të një gjendjeje të lëkurës që ka shkaktuar akumulimin e yndyrave të tepërta në poret e trupit.

NHS i përshkruan gunga jo shumë serioze si të buta.

Ato janë të vendosura në shtresën yndyrore të lëkurës dhe mund të lëvizin dhe të ndryshojnë formën kur i prekni.

Nga ana tjetër, gunga kanceroze mund të ndihen nga jashtë dhe mund të shfaqen në gjoks , testikuj , qafë, krahë dhe këmbë.

Ato priren të jenë të mëdha, të forta, pa dhimbje në prekje dhe rriten në mënyrë të qëndrueshme në madhësi gjatë një periudhe javësh dhe muajsh.

Gjithmonë ia vlen të flisni me një mjek nëse vëreni një gungë në gjoks ose nëse keni një gungë që është rritur në madhësi diku tjetër në trupin tuaj.

Ju gjithashtu duhet të kontrolloni rregullisht gjinjtë, nënsqetullat, ijët dhe testikujt për ndonjë gungë ose ndryshim të ri.

5. Nishanet
Është e natyrshme që nishanet të shfaqen në të gjithë lëkurën tonë gjatë gjithë jetës sonë pas kohës së kaluar në diell.

Nishanet normale do të kenë një ngjyrë uniforme, në formë ovale dhe me diametër jo më të madh se 6 mm.

Nishanet kanceroze, të njohura ndryshe si nishanet melanoma , mund të jenë më të mëdhenj dhe të ndryshëm në formë apo ngjyrë.

Ka forma të ndryshme të kancerit të lëkurës që në përgjithësi bien nën jo-melanoma dhe melanoma.

Kanceret e lëkurës jo-melanoma, të diagnostikuara të kombinuara 147,000 herë në vit në MB, vrasin rreth 720 njerëz në vit në MB.

Melanoma, është më pak e zakonshme dhe diagnostikohet 16,000 herë në vit.

Por është lloji më serioz i kancerit të lëkurës që ka tendencë të përhapet në të gjithë trupin, kanë thënë Cancer Research UK.

Është e rëndësishme të kontrolloni nishanet tuaja për ndryshime rregullisht dhe të vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm ose farmacistin nëse ndonjë duket ndryshe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *